ГЕРБ и ДБ признаха: Кулеба иска оръжия

NetNews

„Днес в Народното събрание се проведе среща на народни представители, членове на Комисията по външна политика, с министъра на външните работи на Украйна г-н Дмитро Кулеба и водената от него делегация. В центъра на дискусията беше поставен въпросът за оказване на всякаква необходима помощ на Украйна, включително военна.“

Това заяви в декларация от трибуната на НС депутатът от ДБ Атанас Славов.

„За нас от “Демократична България” е нетърпимо да гледаме военните престъпления – мъченията, изнасилванията, убийствата, на цивилни“, допълни той.

По-рано днес по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в НС Екатерина Захариева и Даниел Митов също съобщиха, че украинският външен министър е поставил въпроса за военна помощ. По думите им членовете на комисията са избягвали даването на конкретен отговор.

На този фон „Продължаваме промяната“ отново бойкотира проекторешенията за военна помощ за Украйна с аргумента, че имат нужда от прецизиране.

Това съобщиха в кулоарите на НС председателят на парламентарната група Андрей Гюров и Венцислава Любенова, която оглавява комисията по външна политика.

ПП ще решат дали да подкрепят предложението, но едва след като то стигне до пленарна зала и мине през комисия (която очевидно не иска да разгледа проекторешенията), уточни Гюров.

По-рано днес ДБ и ГЕРБ-СДС се скараха на Любенова, която от седмици бави разглеждането на проекторешенията, отменяйки заседанията на комисията. 

ДБ и ГЕРБ правят втори опит

Днес следобед двете парламентарни групи ще направят втори опит и ще поискат включване на проекторешенията в дневния ред на комисията по външна политика, която се събира след по-малко от 30 минути. 

Не можем да излезем във Великденска ваканция със спокойни сърца, преди да разгледаме решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Затова настояваме още в днешното заседание на Комисията по външна политика от 15 ч то да бъде разгледано. Заедно с това настояваме хуманитарната помощ за украинските бежанци да не спира„, каза Славов от трибуната на НС. 

От ГЕРБ-СДС също обявиха, че ще поискат разглеждане на проекторешенията. Те заявиха, че тезата за нужно прецизиране на проекторешенията, е несъстоятелна, тъй като това се прави именно в комисии. 

Захариева и Митов също се обявиха за продължаване на помощите за украинските бежанци.

3 месеца хуманност с украинците стигат. Е, това ли е солидарността, с която се хвали българското правителство?„, попита Даниел Митов. 

Изказването му е по повод днешното изказване да министъра на туризма Христо Проданов, който заяви, че след 31 май украинските бежанци трябва да се оправят сами.

От БСП отказват да коментират темата, а Станислав Балабанов от ИТН обяви, че коалицията трябва да бъде единна. 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Италия: Ограничава се използването на климатици

Италианците са изправени пред опасността да прекарат едно дълго и горещо лято, след като правителството реши почти да изключи климатиците в обществените сгради, за да пести енергия и да намали зависимостта си от руския газ, предаде Ройтерс. От началото на май температурата ще бъде поддържана не по-ниска от 25-27 градуса […]