ГЕРБ/СДС: Ще гласуваме срещу популистка резолюция на Зелените

NetNews

Евродепутатите от ЕНП – ГЕРБ/СДС се обявиха срещу резолюция на Групата на Зелените в Европейския парламент, която цели ограничаване използването на антибиотици в животновъдството без да взима предвид реалността, съобщи "Нова телевизия".

Ето и цялата позиция на Евродепутатите от ЕНП – ГЕРБ/СДС:

„Зелените“ възразяват срещу предложено от Европейската комисия законодателство, което предвижда балансиран подход при ограничаване на антибиотиците в животновъдството. Предложения от Комисията регламент включва също и критерии, на база на които да се прецени дали даден антибиотик трябва да бъде забранен за употреба при животните.

В своя проект за резолюция „Зелените“ популисти злоупотребяват с тази толкова важна тема, каквато е борбата с антимикробната резистентност. Евродепутатите от ГЕРБ/СДС смятат, че тази резолюция, ако бъде приета, ще има пряко негативно влияние върху здравословния статус на животните, хуманното отношение към тях и продуктивността им. Ако бъде приета, резолюцията ще навреди пряко и на животновъдите, ветеринарните лекари, както и на производители и дистрибутори на ветеринарни лекарствени продукти.

Ограничаването на употребата на антибиотици в животновъдството следва да бъде основано на строг научен подход, съобразно рисковете за здравето на животните или общественото здраве, произтичащи от употребата на конкретен антибиотик или група антибиотици, включително възможностите за въвеждане на ефективни алтернативи на употребата на антибиотици в животновъдството.

Ето защо евродепутатите от ГЕРБ/СДС ще гласуват против възражението на „зелените“, т.е. в подкрепа на делегирания регламент на Комисията, който е изготвен на база научните становища на Европейската агенция по лекарствата, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и препоръките на международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алисия: Често се излагам пред феновете си

Алисия призна по време на участие във влог на Алпер Чочев, че не помни по-голяма част от песните си, особено тези в началото на кариерата ѝ. „Изпадам в безумни ситуации на мои участия. За 20 години не знам колко точно песни имам. Често ми се случва да дойде някой фен […]