“ГЕРБ с човешко лице“ е въпрос на време

NetNews

''ГЕРБ с човешко лице'' е въпрос на време, щом Горанов и Харизанов редят листите на ГЕРБ за изборите. Старите муцуни ще се заменят с млади, високообразовани и далеч по-медийно грамотни кандидати за власт. Разбирайте, че новите лица на ГЕРБ ще могат да ползват Фейсбук, Туитър и Инстаграм и няма да бъдат Даникириловци. Няма да сричат като Караянчева и вероятно ще могат да се облекат горе-долу добре, ще говорят добър английски и няма да предизвикват подигравки и присмех като няколко поколения министри на туризма от ГЕРБ. Дотук добре, но какво от това?

Колкото и този ход да изглежда съшит с бели конци, опозицията не бива да подценява притегателната сила на подмладения и освежен ГЕРБ. Да не забравяме, че ГЕРБ са силни в неща като санирането, а това е точно такова, само че този път се санира не жилищен блок, а цяла партия. Ще се обяснява, че това е рестартът, който Борисов обеща преди месеци, най-сетне се дава път на младите, те са бъдещето, те ще ни извадят от кризата и т.н. Заемащият длъжността премиер също вероятно ще бъде втален и подмладен, а Борисов ще вземе функцията на почетен председател, по примера на коалиционния си партньор Доган.

Защо обаче всичко това е бутафория и не бива да вярваме на обещанията на ГЕРБ-комсомолци? Една змия и сто пъти да си смени кожата, остава змия. Така е и с ГЕРБ. Най-малкият проблем на ГЕРБ са кадрите му. Не ме разбирайте погрешно. Министрите на ГЕРБ наистина са абсурдни некадърници, но ако ще и цял отряд стипендианти от Харвард да докарат да ни управлява, философията на партията си остава непроменена. А философията на ГЕРБ се състои от два прости, но ефективни постулата.

Първият постулат е тоталното обсебване на държавата и нейната администрация, бизнеса, медиите, културата и въобще всеки сектор от живота в България чрез назначаването на ''наши хора'' на ключови позиции. Обикновено тези хора, по-често наричани калинки, са тотално неподготвени и неквалифицирани за поста, което ги прави страхливи, послушни и лесни за контрол.

Вторият принцип е клиентелизмът. Посредством търговия с власт, договорки, фондове, а когато е нужно и чрез репресивния апарат на държавата в лицето на прокуратурата се създават редица криминални зависимости на национално и местно ниво. Тези зависимости гарантират, че властта на партията-държава ще продължи да се мултиплицира, защото източник на авторитет вече не е мандатът, даден от гражданите, а произтича от обслужването на вече договорените зависимости и договорки.

Както и да си сменят фасадата, ГЕРБ няма да спрат да прилагат горните два постулата. Това трябва да бъде обяснено ясно на гражданите преди изборите, за да не се подведат от лъскавата, по-млада и по-образована опаковка. Колкото и да се опитва, ПР-ът не може да замести реформите и адекватната политика. 10 години опит показва точно това.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Продължава съдебната сага за смъртта на Чората

Съдебната сага по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората продължава днес във Върховния касационен съд. Димитров загина на 10-ти ноември 2005-та година в Благоевград при полицейската операция „Респект”. Тя беше разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че арестантът е бил пребит от полицаите, участвали в […]