Германия се притеснява, че няма да е способна да се възстанови икономически

NetNews

Германският бизнес е все по-притеснен, че проблемите пред доставките и разпространението на коронавируса ще спънат икономическото възстановяване.

Измерителят за бизнес климата на института Ifo се понижава до 99,4 пункта през август от 100,7 пункта през юли. Това е по-голямо понижение от очакваното от икономисти, анкетирани от Bloomberg, предаде Investor.

В същото време индексът, измерващ очакванията, също се сви, като според оценките настоящите условия са по-благоприятни.

По-рано през седмицата стана ясно, че увеличаването на потребителските разходи е дало по-силен от очакваното тласък на най-голямата европейска икономика през второто тримесечие, като секторът на услугите отново излезе на преден план с облекчаването на противоепидемичните мерки през пролетта и лятото.

Силният германски производствен сектор бе задържан от продължаващия недостиг на части и суровини, причинен от новите огнища на делта варианта на коронавируса в Азия. Повечето бизнеси очакват тези проблеми да продължат и през следващата година.

„Забавянията на доставките за междинните продукти в производството и тревогите за растящия брой заразени натоварват икономиката“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст. Настроенията в сектора са се понижили до най-ниското си равнище от ноември насам.

Проучването на Ifo показа също, че притесненията за икономическите прогнози растат в сектора на туризма и хотелиерството.

Въпреки че правителството се опитва да избегне нова блокада, растящият брой на заболелите от коронавирус и забавянето в темпа на ваксиниране увеличават несигурността. Бундесбанк предупреди, че икономическият растеж за годината може да се окаже под прогнозата за 3,7% през юни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петков: Отказът ми от канадско гражданство е от 21 април

Няма никакво съмнение, че дата на отказа ми от канадско гражданство е 21 април тази година. Това заяви при посещение в бившата военна авиобаза в Равнец министърът на икономиката Кирил Петков. „Това беше първият момент, когато имаше потенциал да бъда поканен като министър… Освен това, имам абсолютната документация, че тази […]