Германските туроператори пренебрегнаха България

NetNews

Големите германски туроператори TUI, DER Touristik, FTI и Alltours не обявиха интерес на туристите към България за предстоящия летен сезон по време на най-голямата туристическа борса в света – ITB в Берлин, която се проведе онлайн и приключи вчера. Четирите концерна планират да започнат сезона с Майорка, Испания за великденски празници. Те се надяват Германия да отмени предупреждението за пътуване до острова възможно най-скоро, където има много ниско ниво на заразени с COVID-19 (под 50 на 100 000 души), съобщи Travelnews.

Изпълнителният директор на TUI Германия Марек Андришак заяви на ITB, че планират да започнат полети до островите Крит, Родос, Кос в Гърция и остров Мадейра (Португалия) в средата на април, а до Турция най-късно в началото на май. Концернът ще залага най-много на вътрешните пътувания в Германия. Според TIU, Испания е най-популярната им дестинация, следвана от Гърция, Турция и Италия. Марек Андришак очаква почиващите да бъдат задължени да правят тестове преди да излязат в чужбина тази година.

DER Touristik отчита нарастващи резервации и най-силно търсене към Турция, Гърция и Майорка. „Тази година ще бъде на резервации в последния момент“, коментира Свен Шикарски, директор в концерна. Alltours и FTI също залагат най-много на Майорка и Испания. Но имат още записвания за Канарските острови, Дубай, Малдивите, Гърция и Турция.

„Няма развитие в положителна посока за записвания към България. Интерес има, но реални резервация няма. България няма да е първата дестинация, за която ще се сетят германците, но в хода на записванията, страната ни ще си получи съответните клиенти“, коментира пред TravelNews Калин Сутев, представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS. България е в червената зона за пътувания в Германия и до началото на сезона трябва да се постараем да бъде извадена, за да имаме туристи от там, каза той. За целта държавата трябва да вземе сериозни мерки и да покаже пред мониторинговите служби на Германия, че сме безопасна зона. Необходимо е да има зелени коридори, ваксиниран персонал, инфраструктура за тестване на туристите и възможности за поемане на болни туристи от лечебните заведения покрай Черноморието. В тази посока за представянето си като безопасни дестинации най-усърдно работят вече Турция, Гърция, Кипър и Хърватия. „Ако не направим нищо, ще останем в зоната на несигурните страни като миналата година. От това ще се възползват нашите конкуренти“, подчерта Калин Сутев.

DER touristik са заложили чартърната програма до Варна и Бургас да тръгне около 1 май, но реално се очаква към 15 май. Полетите са заложени на хартия, но са празни към момента. Планиран е 65% от обемът на чартърите през 2019 г., което е около 75 000 седалки.

Представителите на германските туроператори у нас са изпратили писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да бъдат взети спешни мерки. Премиерът Бойко Борисов също възложи тази задача на министрите вчера и се очаква другата седмица да бъде обявен план за летния сезон в България.

„За съжаление България не бяхме посочени сред водещите дестинации на туристическата борса ITB в Берлин. Личното ми мнение е, че ни е много слаба рекламата и нямахме представяне на високо ниво. Водещи са Майорка, Гърция и Турция“, коментира Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Според него ключово за сезон 2021 г. ще бъде рекламирането на дестинациите като сигурни, ясните правила за достъп, улеснените процедури за ваксинирани и преболедували. „Много съм радостен, че най-накрая и в България ще изготвим правила. Веднъж написани и анонсирани, техният ефект ще е видим веднага в резервациите“, подчерта той. По думите му ще са много важни позитивните сигнали.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нанков: Сбъдваме десетилетна мечта на Северна България

Довършването на автомагистрала „Хемус“ до 2024 г. остава наш основен приоритет. За разлика от опонентите ни, които предлагат общи приказки за пътната инфраструктура, за нас българските граждани са се убедили, че поемаме ангажименти и ги изпълняваме. Това посочва в своя публикация във фейсбук профила си зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. […]