Германският Бундестаг ще продължи мандата на 400 свои войници в мисията КейФОР в Косово

NetNews

Германският Бундестаг ще вземе днес решение за продължаване на мандата на своите войници в мисията КейФОР в Косово, съобщи Танюг.

Решението на германското правителство предвижда непроменено участие на Бундесвера в мисията КейФОР с до 400 войника. Ситуацията със сигурността продължава да е предимно мирна и стабилна, но продължава да съществува потенциал за конфликти и ескалация, особено на север.

Също така съществува напрегната ситуация в отношенията между Косово и Сърбия, а вътрешнополитическата ситуация в Косово с фокус върху севера, продължава да бъде крехка, се казва в обяснение на правителството в Берлин.

В него се добавя, че заради руската агресия в Украйна расте загрижеността от руски опити за дестабилизация.

Посочва се, че правна основа на мандата на мисията е резолюция 1244 на Съвета за сигурност и решението за създаването на мисията на НАТО от 1999г.

Заедно с това властите в Прищина са изразили желание КейФОР да продължи своето присъствие, заяви правителството в Берлин.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Китайски изследовател вижда политически мотиви зад убийството на Шиндзо Абе

Китай поднесе съболезнования на семейството на убития днес бивш японски премиер Шиндзо Абе, а китайски учен каза, че зад смъртта му може би се крият политически мотиви, предаде японската осведомителна агенция Киодо. Най-дълго управлявалият японски премиер почина на 67-годишна възраст, 5 часа след като бе прострелян днес на предизборен митинг […]