Гешев не харесва това – казусите, които прокуратурата потули

NetNews

КТБ: Провалената лунна мисия на Гешев

Щети за милиарди, 18 обвиняеми, стотици разпитани свидетели, 1360 тома доказателства и 11000 страници обвинителен акт. Мегаделото КТБ беше личен трамплин за Иван Гешев, който от наблюдаващ прокурор по него се изстреля нагоре по йерархията до настоящия си пост на върха на прокуратурата. Явно това трябваше да е венец на обвинителското му творчество и емблематичен процес за специализираното правосъдие въобще. Самият Гешев през 2017 г. (три години след затварянето на банката) при внасянето на обвинителния акт оприличи сложността на разследването на това „с дизелов двигател да кацнеш на Луната“.

Близо още пет години по-късно спокойно можем да кажем, че аналогията на Гешев е била блестяща, защото ракетата на делото явно още пъпли немощно към целта си. Самото то започна да се гледа по същество през 2019 г. и досега пряко сили са разпитани едва няколко свидетеля на прокуратурата. Замисленият като величествен трибунал, който да изобличи най-голямата кражба в българската история, тъне в логичната мудност на собствената си грандоманщина. Да събираш заседание след заседание 18 обвиняеми (собственикът Цветан Василев, директори, одитори, регулатори) с техните защитници, от които всеки може да разпитва, а на по-късен етап да вика и свои свидетели, вещае още години на мъчителен за всички процес. Докато той свърши обществената памет за това какво е била КТБ вероятно ще е дотолкова избледняла, че от темата ще се вълнуват предимно историците и няколко журналиста пред пенсия.

Забравените сигнали от комисията по ревизия

На 18 май 2021 г. в прокуратурата постъпиха писма от председателя на Временната комисия на Мая Манолова за проверка и установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и дружества през последните 10 години, съдържащи множество сигнали с твърдения за извършени закононарушения.

По този повод прокуратурата публикува и справка за постъпилата информация, като изрично посочи, че „след приключване на възложения анализ на постъпилите сигнали, същите ще бъдат препратени към компетентните прокуратури – Върховна административна прокуратура, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и/или други териториални структури“. Освен това беше посочено, че на случаен принцип сигналите ще бъдат разпределени на конкретен наблюдаващ прокурор, който следва да извърши конкретни действия съобразно закона и функционалната си компетентност.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македония поднесе сензация, победи с 1:0 като гост Италия

Снимка: БГНЕС Северна Македония поднесе голямата сензация в плейофите за класиране на Световното първенство по футбол в Катар, след като победи с 1:0 като гост европейския шампион Италия. Така “Скуадра адзура” ще пропусне второ поредно Световно първенство, докато приказката за златното поколение на македонския футбол продължава. Единствения гол реализира добре […]