Главата на Кипърската православна църква сравни руското нахлуване в Украйна с турското в Кипър

NetNews

В посланието си по повод Великден в неделя архиепископ Хризостом Втори говори за войната в Украйна и турското нахлуване в Кипър, отбелязвайки, че „ще бъде голяма грешка да отстъпваме още пред лицето на завоевателя“, съобщава „Сайпръс мейл“. От 24 февруари ние наблюдаваме с дълбока болка нахлуването, което Русия, християнска страна, води срещу друга християнска страна, Украйна, каза той.

Ние всички ставаме свидетели на ужасите на войната, на смъртта на хиляди души от двете страни, на унищожаването на цели градове и падането на важни исторически и културни паметници, заяви архиепископ Хризостом Втори. Той говори за травмата, свързана с разселването на милиони хора, прогонването на деца и оставянето на много сираци и свърза това със събитията през 1974 г. в Кипър. Като членове на Христовата църква ние смело заявяваме, че сме срещу всякакво военно нахлуване на една страна срещу друга, каза той. Обявяваме се за уважаване на териториалния интегритет на страните по света и особено за запазването и защитата на човешкия живот и собствеността на всяко човешко същество, заяви Хризостом.

„Кипърският елинизъм вече почти половин век продължава да страда от последиците от турското нахлуване“, каза още архиепископът. „И въпреки всички болезнени отстъпки, които направихме в искрено усилие да намерим мирно решение на кипърския проблем, той не само че остава нерешен, но напротив, ние се сблъскваме със заплахи за заселване на затворения район Вароша в очевидното турско намерение да окупира целия Кипър“, добави главата на Кипърската православна църква.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Перфектна организация на ГКПП Кулата

Организацията на ГКПП „Кулата“ е перфектна, похвалиха българските граничари читатели на OFFNews. Малко преди да започне масовото преселение на български туристи от Гърция организацията е много добра и не се чака дълго на опашки. Всъщност и стълпотворение на автомобили засега няма, казват читателите ни. Очаква се засилен трафик на границата […]