Гларусите станаха враг №1 на Бургас и Несебър

NetNews

Гларусите се оказаха основен проблем тази пролет за Бургас и Несебър. В общинския съвет на областния град е входирано искане от двама общински съветници (ДБГ) за образуване на мащабна работна група, която да измисли как се ограничи популацията на този вид птици. Най-вероятно същото ще се случи и в Несебър, защото представители на обществеността настояват за спешни мерки. Причината – броят на гларусите се увеличава стремително, а превръщайки се в неконтролирани хищници, те създават хигиенни, здравни и биологични рискове, съобщава „Сега“.

„Имало е случаи дори да кацнат в чиниите на хората по ресторантите. По този начин плашат и са неприятни за туристите, което до води до финансови загуби на тези заведения“, са написали бургаските съветници. „Възрастни хора казват, че не помнят такова чудо. Гларусите ровят в кофите за боклук, късат чувалите, които изхвърлят домакинствата и заведенията“, оплака се пред БНР и Валентин Заяков от Обществен съвет- Несебър. Той е инициирал анкета за справяне с бедата.

Макар темата да би се сторила забавна за мнозина, научно погледнато тя е доста сериозна. Хранейки се с мърша от сметища и контейнери, а после кацайки на балкони и маси, гларусите може да сеят зарази. Агресивното им поведение е за сметка на храна на други животни и яйца от други птици. Лесно приспособими, те устойчиво нарастват в урбанизиращите се градове. Напоследък и орнотолозите са изненадани как гонят във въздуха други птици, за да ги свалят и изядат. На този фон шумът, който създават през размножителния си период, е най-малката беда.

На пръв поглед проблемът би следвало да се ограничи с по-бързо сметосъбиране и затворени контейнери. Но не е съвсем така. Затова в Италия, Испания, Гърция и други държави се прилагат методи чрез подмяна на яйцата им или на унищожаване на зародиша в тях. Преди години в Русе се ползваха звукови уреди – но те просто прогонваха птиците от едно място на друго.

Разбира се, съществуват и многобройни мнения, че гларусите са естествена верига от природата, която не бива да бъде нарушавана. И че всички мерки биха довели единствено до краткотраен ефект.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

4 начина как да накарате ретроградният Меркурий да работи във ваша полза

Независимо под какъв зодиакален знак сте родени, ретроградният Меркурий може да окаже много силно влияние върху живота ви. По време на такъв период комуникацията между хората се променя, животът изглежда по-объркан от обичайното и може да ви се струва, че нещата, които сте планирали, не се случват изобщо. За щастие, […]