Гласуването на българите в чужбина е пред провал

NetNews

Гласуването на българите в чужбина ще протече както всеки път – с доста трудности. А този път имаше огромен интерес, изразен чрез подадените заявления за гласуване извън страната. Знаете за скандала във Великобритания, където има ограничение от 35 секции, защото страната вече не е членка на ЕС. Така е и в САЩ, и в Турция. Това сподели пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

По думите му това ще доведе до напрежение и огромни опашки.

Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права. Нищо ново под слънцето след промените в Избирателния кодекс. Но за да не се облекчат нещата, ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой, допълни Манов.

Според него на места хората са готови да работят, а ЦИК отказва да облекчи процеса в чужбина и ще си носи отговорността.

Беше докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК. Проблемите, които ние срещаме с вота зад граница, са само един елемент от общата картина, която характеризира работата на ЦИК. Още на 24 февруари внесохме конкретен модел на протокол на СИК, но подобрен и във вертикален вариант, коментира още Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че таблицата за преференциите е абсолютно неизползваема.

Изненадам съм от председателя на РИК-25, който доста плахо спомена за машините. Насърчавайте активно и енергично избирателите на СИК да гласуват с машина. Машините ще спасят българските избори. Ако хората използват това устройство – ще гласуват за секунди. Обработката на данните е с един клик в изчислителния пункт РИК. Но вместо ЦИК да максимизира ползването на машините като ефект за бързината на процеса, тя затормозява с протокол, който вкарва хората в грешки, категоричен бе Манов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защитник на Милан разкара похотливото си гадже

Любовната афера между защитника на Милан Тео Ернандес и татуираната красавица Зоуи Кристофоли е към своя край, пишат жълтите издания в Италия. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от ZOE CRISTOFOLI (@zoe_cristofoli) Връзката между двамата продължи около година. За раздялата намекна и самата сърфистка, чието тяло е покрито с […]