Глеб Ирисов: Страхувам се, че Путин ще реши да използва ядрено оръжие

NetNews

Да избягаш от държавната цензура. Николай Беремлийски се свърза с военния журналист на руската информационна агенция ИТАР ТАСС, който наскоро напусна медията и обяви лична война на Путин. В специално интервю за „Нова телевизия“ той говори по темата за истинската военна мощ на Русия.

Ето и цялото интервю:

– Казвам се Глеб Ирисов. Доскоро работех като военен репортер за руската новинарска агенция ТАСС. Преди това известно време бях офицер в руската армия. Основната причина, поради която напуснах поста си в руската армия през 2020-та година бяха сериозните нива на корупция, на които станах свидетел. За мен цялостната ситуация там беше ужасна. След 2020 година стана невъзможно за добрите и честни хора да останат в руската армия. Не става дума само за мен. Още много офицери напуснаха постовете си. Основната причина беше корупцията и това, че те не искаха да бъдат част от схемите. Като цяло можем да кажем, че руската армия е много корумпирана структура. Това е и основната причина за нейните провали по време на войната с Украйна. Нивото на уменията на руските войници е много ниско.

Споменахте, че армията е корумпирана. За каква точно корупция става дума?

– Можем да кажем, че армията на Русия представлява умалено копие на цялото население на страната. За съжаление през годините руското правителство ставаше все по-корумпирано. Това се пренесе и в армията. Руският министър на отбраната – Шойгу се превърна в един от най-корумпираните министри в историята.

Причината за всичко това е идеологията, според която хората трябва да бъдат напълно лоялни към представителите на властта, в частност към Владимир Путин. Ако си отдаден на него или на хората в най-близкото му обкръжение то тогава всички врати пред теб са отворени. Позволено ти е да ограбваш, да крадеш, да правиш живота си по-добър, наранявайки останалите. Можеш да забогатееш, използвайки ресурсите на страната.

За армията на Русия стана напълно нормално лоялните и удобни хора да бъдат поставяни на значими позиции. В повечето случаи точно тези лица са най-корумпирани. Те използват властта, с която разполагат, връзките си с правителството, за да изградят собствения си просперитет да подсигурят богатството на семействата си. Това нещо съществува от върха на военната йерархия до самото и дъно.

Малко след началото на руската инвазия се появи информация, че генералите на Путин му дават грешна информация за хода на военните действия. Как ще коментирате това?

– Това е нормална ситуация за всяка диктатура. За всяка тоталитарна държава. Подобен развой на събитията би могъл да се наблюдава и по време на режима на Хитлер в нацистка Германия. Историята се повтаря. Русия се превърна в аналог на нацистка Германия.

Ако трябва да отговоря конкретно на въпроса Ви – да, тези хора може би наистина вярваха, че ще могат да завладеят Украйна за няколко дни. Военните генерали и други представители на властта вероятно са били дълбоко убедени във верността на тази теза. Те са се подготвяли за такъв тип сценарий. За тях в момента вероятно е доста трудно да съобщят на Путин истината за събитията, истината за тежките загуби и за хилядите руски войници, които са изгубили живота си на фронта.

Има нещо много важно, което искам да Ви кажа. Моята теория е, че Путин всъщност е подготвен за такъв развой на събитията. Мисля си, че истинската причина за войната, на която ставаме свидетели в момента не се намира извън пределите на Русия. Всички тези приказки, разпространявани от руския пропаганден апарат са абосoлютен нонсенс/ абсолютна глупост.

Основната причина за тази война е ситуацията вътре в Русия. Путин се страхуваше, че ще бъде свален от власт от собствения си народ. Този негов страх дойде малко след последните избори, когато всички сякаш осъзнаха, че резултатът от тях е манипулиран по един или друг начин. Тогава, спомняте си, имаше и гражданско неподчинение. Говоря за периода между 2017-та и 2018-та година.

Предполагам, че това провокира Путин да промени управленската си политика и гледните си точки. Той осъзна, че е невъзможно да спреш хората, да спреш обществото от това да изразяват неодоволството си спрямо него и делата му. Според мен мнозинството от руснаците мразеха Путин преди началото на войната и режима му. Никой не вярваше на обещанията му. Това беше последният шанс на Путин да остане в управлението. Войната беше единственият начин той да остане на върха в Русия.

Да поговорим малко и за стратегията на руската армия. Подцениха войниците Украйна?

– Разбира се, че подцениха Украйна. Освен това те не предполагаха, че ще има такава вълна от съпричастност от страна на европейските държави, Съединените щати и света като цяло. Мисля си, че освен, че подцениха армията на Украйна, руснаците надцениха и собствената си военна мощ. Като бивш руски офицер аз съм наясно с истинските способности на руската армия – те не са особено много.

Може би Путин дори няма нужда от победа срещу Украйна. Той има нужда от това Русия да се превърне в абсолютно тоталитарна държава, за да може да остане на власт. Дори и да загуби войната Путин вече извлече всичко, което е възможно, за да превърне руската държава в една абсолютно тоталитарна страна.

Вътре в Русия бе задвижен механизмът на военната пропаганда. Човешките права бяха отменени. Всичко това се случи за ден, просто за един ден. Тази война им помогна да оправдаят всичките си престъпления срещу свободата на словото и журналистиката.

Достатъчно подготвена ли влезе Русия в тази война?

– Мисля, че не. Руската армия изобщо не беше подготвена.

Според Вас как би изглеждала победата на Русия и възможна ли е тя изобщо?

– Нека не забравяме, че е възможно Путин да натисне голямото червено копче и да реши да използва ядреното оръжие в определен момент. Страхувам се, че ще го направи. От една страна той иска да запази властта си, да предпази онези, които се намират в най-близкия му кръг. От друга страна обаче е очевидно, че той страда от някаква шизофрения или подобно ментално заболяване, така че определено е непредвидим.

Отмъстителен човек ли е Путин? Как би наказал „неприятелските държави”, които даряват оръжие за Украйна например?

– Да. Той вече предприе мерки, за да накаже конкретни държави. Освен това заплаши целия Европейски съюз, всички страни от НАТО. Спомена, че може да използва ядреното оръжие. Трябва обаче да сме наясно, че всъщност ядрените сили на руската държава далеч не са развити толкова добре, колкото му се иска на Путин.

– България е страна, която доскоро беше в близки отношения с Русия, сега обаче нещата вече са различни. Има ли според Вас непосредствена заплаха за сигурността на българската държава?

Предполагам, че всички държави – членки на НАТО са в опасност. Дори мога да кажа, че целият свят е под заплаха. Всички хора, включително и българите, трябва да останат силни и единни и да се опитват да се противопоставят на новия фашистки режим, наложен от Путин.

Много е важно да предоставяме подслон на всички, които бягат от войната, на всички, които се страхуват от този фашизъм. Ако всички останем единни, мога да ви гарантирам, че рано или късно този режим ще падне.

По време на работата си като журналист ставал ли сте свидетел на манипулация на информацията от страна на Русия?

– Да.

Оказва ли руската власт натиск върху медиите? Има ли цензура?

– Да и това е очевидно. Това беше и една от причините, заради които напуснах страната и информационната агенция, за която работех. На 24-ти февруари руската власт наложи определени правила за всички медии в държавата, ТАСС включително. Все пак тя е най-голямата и основна информационна агенция на Русия.

Заради тези инструкции цялата свобода на словото в агенцията си отиде. Беше очевидно, че ако някой се опита да направи нещо срещу въпросните инструкции то той ще бъде преследван и наказан.

Къде се намирате в момента? Страх ли Ви е, че Путин би могъл да Ви открие и накаже?

– Да. Със сигурност. За властта в Русия е нормално да убиват хора, да ги измъчват. Преследванията не се случват само на територията на Русия, а по целия свят.

Това е причината, поради която аз и семейството ми предприехме дълго пътуване. Търсехме безопасно място. Живяхме в Армения, Грузия, Турция, Мексико, а в момента се намираме в Съединените щати, където се усещаме сигурни.

Бихте ли се върнали в Русия? При какви условия?

– Ако режимът в Русия се смени със сигурност ще се завърна там. При това ще съм много щастлив да го направя, защото ще се събера с близките си. Според мен обаче това няма да се случи скоро.

Имате ли някакво послание за хората, които ще гледат това интервю?

– Не се страхувайте. Основната цел на Путин в момента е да накара целия свят да се страхува от него. Аз искам да кажа на всички българските хора – късмет и сполука, късмет и сполука.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ракети, факли, димки и бой на „Вечното дерби“ между феновете

Фенове на Левски и ЦСКА за пореден път се постараха да опорочат футболния празник, който трябваше да се състои във финала за Купата на България. Ракети, факли, димки и бой между ултраси от двете страни предизвикаха намесата на няколко хиляди полицаи на националния стадион „Васил Левски“. На почивката на срещата […]