Годишният преглед на колата поскъпва – защо?

NetNews

Класически държавен обир в действие! От 12 юли 2021 г. собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) ще получават нов вид стикери.

Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни пред Радио София Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева. И това ще е поредното "периферно" вдигане на цената, докато дойде следващото, коментират водачи на автомобили.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близо до България откриха опасна мутация на коронавируса

Специалисти от университета „Стефан Велики“ в румънския град Сучава в северната част на страната откриха нов вариант на коронавируса, който включва характеристиките както на британския щам B1.1.7, така и на мутацията E484K, която според някои проучвания може да намали ефективността на ваксините. Това съобщиха в понеделник от Университета в Сучава, […]