Голям гръцки туроператор спря работа, почивката на много българи увисна

NetNews

Голям гръцки туроператор ненадейно обяви, че спира да работи, предаде БНТ. Той успокои, че това не е заради фалит. Проблемът обаче е сериозен, защото точно през тази компания минават 70 % от организираните пътувания на българите до Гърция. Българското министерство на туризма следи случая.

Фирмата съобщава, че няма достатъчно средства да се разплаща на хотелите, да издържа собствена авиокомпания и да връща пари за неосъществени почивки за 2020 г. И очаква помощ от гръцките власти.

В началото на активния сезон вместо да осигурява почивки, гръцката туристическа компания неочаквано си взе принудителна почивка. С надпис "Важна информация" на сайта си фирмата уведомява, че заради финансови проблеми от 21 до 26 юни няма да обслужва резервации. Българският представител на фирмата уверява,че е спасил почивките на част от хората с лични средства, но само за 4 дни.

Туристическата агенция на Евгения работи с българското представителство на гръцката компания още от влизането ѝ на нашия пазар. Всичките ѝ резервации за Гърция са с тази компания. За 7-8 години – това е първият проблем.

"Те, ако искаха да обявят фалит, щяха да го направят. Те първоначално колегите започнаха да връщат пари в интерес на истината. Ние от ранните ми резервации, които бяха за април, за май част от хората си пътуваха в май месец. Други им върнаха някакви пари, изобщо нещата бяха тръгнали много добре", обясни Евгения Димова – управител на туристическа компания в България.

"Ние имаме над 400 турагенти и туроператори в България, с които работим. Около 2 000 туристи трябва да се настанят до края на сезона", заяви Тодор Севастакиев, представител на гръцката фирма у нас.

"Част от нас ще трябва да направят повторно плащане на вече платени суми към гръцкия туроператор", посочи Павлина Илиева – председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Получило се натрупване от резервации. И три групи туристи – с отложени заради пандемията резервации, с нови заявки за почивка и отказали се. Гръцкият туроператор обаче не може да се справи.

"И се получава един омагьосан кръг. Те имат да взимат от едни хотели пари, имат да дават на други хотели пари за нови резервации или за стари резервации, които са резервирани от 2020г. и се изпада в едно положение на недостиг на средства", обясни Евгения Димова.

Гръцката фирма очаква подкрепа от гръцките власти, българките туроператори – от българските. Разчитат да получат обещаната помощ в размер на 15 % от оборота си за 2019г., за да връщат пари на хората.

"Сега са казали първи юли срок. Дано да го спазят тоя срок, защото и той вече е позакъснял", уточни Евгения Димова.

Ако гръцката компания фалира, то във всички държави от офисите на фирмата без работа ще останат над 3 000 души. Хиляди ще бъдат и тези с платени, но провалени почивки, допълва БНТ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Венци Стефанов: Русата Златка е по-богата от Джоузеф Диксън и Благо Георгиев взети заедно

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи коментар относно кандидат-купувача на Левски Джоузеф Диксън. Както е известно, британецът е приближен на юношата на "белите" Благой Георгиев и дори обяви, че ако поеме управлението на "Герена", ще иска Благо да заеме ръководна роля при "сините", пише sportal.bg. "От футболистите на Славия мога […]