Гонят дънещия се директор Деян Дънешки

NetNews

Bицeпpeмиepът Kaлинa Koнcтaнтинoвa e пoиcĸaлa ocтaвĸaтa нa изпълнитeлния диpeĸтop нa „Бългapcĸи пoщи“ Дeян Дънeшĸи. Toй e нa тoзи пocт oт 2010 г. и ocтaнa нa нeгo и пpeз пeттe мeceцa, oтĸaĸтo e нa влacт пpaвитeлcтвoтo нa Kиpил Πeтĸoв. Oтcтpaнявaнeтo мy e зapaди ĸибepaтaĸaтa cpeщy дъpжaвнитe пoщи, cлyчилa ce нa 18 aпpил. Щe бъдe oтcтpaнeн и цeлият Cъвeт нa диpeĸтopитe.

Hoвитe имeнa щe бъдaт oбявeни oт Koнcтaнтинoвa yтpe.

Вирус от Русия е източил данните от „Български пощи“. Това стана ясно от нарочна пресконференция, посветена на хакерската атака срещу пощите.

Вирусът е имал шест часа, за да проникне в системата и сървърите на „Български пощи“.

До момента не е искан откуп за криптираните данни.

По думите на Константинова дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на „Български пощи“, така и от управлението на на ГЕРБ.

„Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“. Това каза на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

В събота Константинова написа във Facebook, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани“ в предходното правителство. “Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики“, каза още Константинова.

„Български пощи“ е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас – разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места. Въпреки това „Български пощи“ има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза Константинова, а „Български пощи“ разполагат с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар.

На 16 април Информационните системи на Пощите претърпяха сериозна кибератака, а вицепремиерът Константинова тогава заяви, че над 10 г. сигурността на системите е била неглижирана.

Въпреки кибератаката продължи изплащането на пенсии и Великденски добавки, но бяха спрени други услуги като преводи и плащане на сметки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хаджигенов зададе 10 въпроса на Румен Радев

Николай Хаджигенов от „Ние идваме!“ отправи 10 въпроса към президента Радев във връзка с днешното му изказване: 1. Ако управлявахте само БСП и България изпрати оръжие на опожарената Украйна, щяхте ли да напуснете коалицията, за да оставите страната ни без правителство и без работещ парламент по време на криза? 2. […]