Град Кременчук обяви траур за жертвите на вчерашния руски обстрел

NetNews

От днес до 30 юни в украинския град Кременчук, Полтавска област, е обявен траур за загиналите вчера при ракетния удар на руските войски по търговско-увеселителния център „Амстор“. Това съобщи във Фейсбук кметът на града Виталий Малецки, цитиран от Укринформ.

Кметът изрази съболезнования към роднините и близките на загиналите и настоя да бъде потърсена отговорност от виновниците за разпалването на войната и нападението срещу мирни граждани. „Няма да забравим, няма да простим!“, заяви той.

Това „само ще засили решимостта“ на Запада в подкрепа на Украйна, каза британският премиер Борис Джонсън.

Според военновъздушните сили на Украйна търговският център, където са се намирали близо 1000 души, е бил ударен с противокорабна ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3 от руската Курска област. Друга такава ракета е паднала на местния стадион, разказа секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Сергий Данилов.

Заповед за атаката дал руският полковник Олег Тимошин, командир на 52-ри полк бомбардировачи. Досега се знае за 18 загинали при руския удар, информира областната военна администрация. Медицинска помощ са потърсили 59 души, 25 от които са настанени в болница за интензивно лечение. Още 36 души се смятат за изчезнали.

На мястото работят екипи от Държавната служба по извънредните ситуации – общо 440 души (включително 14 психолози) със 70 единици техника.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ефектът на дефолт на Русия върху световната икономика

Финансовият министър на Япония Шуничи Сузуки, заяви, че в момента е трудно да се оцени ефектът на дефолт на Русия върху световната и японската икономика, но подчерта, че преките загуби за японските инвеститори биха били незначителни. Международната рейтингова агенция Moody’s заяви, че притежателите на руски еврооблигации не са получили плащания […]