Гутериш: Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство

NetNews

Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

Гутериш, който говори след тристранна среща в западния украински град Лвов с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, обеща, че ООН ще се опита да увеличи износа на украинско зърно преди зимата.

„Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка потенциална щета (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство“, подчерта Гутериш. Той отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март – малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

Генералният секретар на ООН коментира и въпроса за глобалната криза с недостига на храни, която бе предизвикана от войната и заплашва с глад редица региони, най-вече Близкия изток и Северна Африка.

„Ще направим всичко възможно да засилим операциите си, за да се справим с трудностите на предстоящата зима“, каза той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откакто Киев и Москва подписаха съответното споразумение под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, отбелязва АФП.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фрай: Това беше най-лошият ни мач от началото на сезона

Старши-треньорът на Базел – Алекс Фрай, изрази огорчението си от загубата с 1:0 от ЦСКА в първия бараж за влизане в груповата фаза на Лигата на конференциите. „Това беше най-лошият ни мач от началото на сезона“, заяви категорично треньорът на гостите. Той все пак определи шансовете на тима си за […]