Гълъб Донев: Държавата е в кризисна ситуация. „Газпром“ май пак е опция

NetNews

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред „Още от деня“ по БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения.

Ще търсим всички възможности за доставки на газ от сигурни източници, достъпна цена, така, че да не правим търгове седмица за седмица, каза Гълъб Донев и уточни, че това ще става и през Гърция и през Турция.

Проблемът с доставките на газ е много съществен и ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ. по думите му танкерите не са сигурни доставки.

Проблемът с доставките на газ е много съществен, заяви премиерът. Ще търсим всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите предходното правителство

„Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден“.

Донев заяви, че много неща не са свършени от предното правителство по отоншение на интеронектора с Гърция:

„Това, което имаме като анализ и отчет на „Булгаргаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов , защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени – нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора – тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената“.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

„Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме „изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре.“

В първото си телевизионно интервю, след като встъпи в длъжност, служебният премиер ще коментира основните приоритети на правителството, предизвикателствата и наследството от предходното правителство и парламент, стъпките и евентуалните решения за излизане от енергийната криза, както и подготовката за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Визитата на Пелоси: зад гнева на Китай прозира несигурност по въпроса за Тайван

Гневната реакция на Китай срещу визитата в Тайван на Нанси Пелоси, ръководителката на американските депутати, разкрива несигурността на страната по въпроса за острова в момент, когато тя е в лоша икономическа ситуация. Това заявиха анализатори, с които разговаря АФП. Осемдесет и две годишната Пелоси, пристигнала снощи в Тайпе, е най-високопоставеният […]