Давид Леви: Длъжностната характеристика на политика е да лъже

NetNews

Нов "закон за остатъците", комбиниращ в избирателната система на България и мажоритарен, и пропорционален елемент. Това предложи международният анализатор и независим кандидат от последните парламентарни избори Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Причината: политиците нямат идеология и си сменят позициите според рейтингите, а не на базата на принципи и морални ценности.

"Идеята е гласът, нереализиран в Народното събрание, да бъде насочен към друг политически субект. Тоест, всеки избирател да има право на първи и втори избор", посочи Леви и поясни, че не става дума за преференции.

"Например, партиите могат да сключват договори за остатъци – ако тази партия не премине 4-процентовата бариера, нейните гласове отиват за другата партия по предварително сключен и прозрачно известен договор между тях, който е в публичен регистър", обясни международният анализатор.

По този начин ще има повече прозрачност в политиката, а партийните лидери ще спрат да се атакуват и да лъжат.

"Системата им позволява да лъжат. Нормално е за един политик да лъже. Всеки професионален политик трябва да лъже, да умее да манипулира. Това е длъжностната характеристика на политика и управленеца. Който казва друго, е елементарен популист и лъже хората най-високо", категоричен е независимият кандидат-депутат от последните избори.

"Много хора са ми казвали "много искам да гласувам за тебе, но ти нямаш шанс да преминеш бариерата и не искам моят глас да бъде похабен". Ако го има този закон, тогава независими кандидати, малки партии, нови формации ще имат много по-голям шанс, защото хората, които им предоставят своя първи избор, ще знаят, че гласът им няма да бъде похабен", добави международният анализатор.

"Законът за остатъците" е една дългосрочна кауза пред Давид Леви, към която ще работи. Той е категоричен, че ще участва и в следващите парламентарни избори като независим кандидат за депутат.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Беларус осъдиха журналист заради съобщения в чат

Съд в Беларус е осъдил журналист на 18 месеца затвор за обида на президента Александър Лукашенко в изтрити съобщения в чат, а също за клевета срещу полицията. Това съобщи Беларуската асоциация на журналистите, предаде NOVA, цитирайки AP. Според съобщението, 50-годишният Сярхей Хардзиевич е осъден и на глоба в еквивалента на […]