Дайнов за „Продължаваме промяната“: Тревожно отсъствие на собствено политическо познание

NetNews

"Гледам с разбираема симпатия и огромни надежди към новата политическа сила Петков / Василев. Днешната им пресконференция обаче показа тревожно отсъствие на собствено политическо познание".

Това на писа политологът проф. Евгений Дайнов за новия политически проект.

"Системната корупция не може да бъде борена с кадрови назначения. Такова мислене връща всичко в зората на политическата мисъл, когато според Платон въпросът в политиката е: Кой да управлява? (Според него – умните, т.е.философите).

Още неговият ученик Аристотел прозира, че въпросът е грешен. Истинският въпрос е: Как да се направи така, че който и да управлява, да не може да направи големи поразии? Тук вече възниква въпросът за системата, а не – за хората в нея. А системата – това са институциите. За да бориш системната корупция трябва да изградиш система от антикорупционни институции.

Защото в крайна сметка, отбелязва Аристотел, най-добре е изобщо да не управляват хора. Най-добре е да управлява законът. А той управлява чрез институции. Има популярни книжки по тия въпроси, които трябва да бъдат прочетени и осмислени. В близките дни", допълва Дайнов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слави Василев: Това е краят на Борисов, Доган, Пеевски и свързаните с тях лица

"Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е събитие от огромно, генерационно значение за българската политика. От днес ставаме свидетели на новото поколение българи, скъсали с манталитета на прехода, закърмени с друго майчно мляко, които заявяват себе си на политическата сцена". Това написа политологът Слави Василев. "Те нямат нищо общо […]