Данаилов: Институциите ни не работят! За тях е изненада, че българи са в досиетата „Пандора“

NetNews

„Ако за нашите институции е изненада, че двама българи са попаднали и то политици в досиетата „Пандора“, значи не работят.“ Това заяви пред бТВ финансистът от ИТН Пламен Данаилов за попадналите там Николай Младенов и Делян Пеевски.

„Когато някой отива да си направи офшорна компания и сметка, той декларира всичко за себе и предоставя цялата информация, която се изисква в банката, която открива сметката, тъй като една офшорна компания трябва да има сметка. Съгласно тези споразумения в края на всяка година по автоматичния обмен на информации банките изпращат в случая в България до Национална агенция за приходите информация по наличностите по тези офшорни сметки“, обясни Данаилов.

Той поясни, че може да има изключения, които заобикалят това правило:

„Може да си български гражданин, но да си резидент на Монако, Дубай или друга сходна дестинация, автоматичния обмен изпраща информация до службата, където ти си резидент.“

Според него шансът институциите в България да не знаят, че нещо се е случило, е почти невъзможен.

„ДАНС, НАП, прокуратура, КПКОНПИ могат да поискат информация от всяка държава от 2017 г. и ако тя откаже, ще влезе в черния списък“, поясни финансистът.

По думите му най-важното е да се разбере дали средствата двамата българи, попаднали в Досиетата „Пандора“ са придобити по законен път.

„Слагането на парите в офшорна фирма понякога се прави да ги предпазиш по един или по друг начин от зложелатели. Това е в най-чистият вариант, за да се скрие, че стоиш зад тези пари, за да не те рекетират. Другото е, за да избегнеш данъчни плащания или незаконни придобити доходи. От офшорка в офшорка е много трудно да е проследи, тези преводи обикновено са свързани с прикриване на определени сделки или определени влияния и тук е основният проблем“, каза още Данаилов и добави, че парите от офшорки се връщат у нас под формата на чуждестранни инвестиции.

Финансистът засегна и темата за инфлация, като заяви, че парите по Плана за възстановяване ще дойдат и те ще са един от начините да се преборим с инфлацията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Онлайн обучение на ротационен принцип и в Перник

Онлайн обучение на ротационен принцип се въвежда в училищата в община Перник, съобщи заместник-кметът Стефан Кръстев, цитиран от Нова тв. Електронно ще се обучават учениците от 6-ти до 12-ти клас. От началото на следващата седмица дистанционно ще учат учениците от шести, осми, десети и дванадесети клас. Следващите седем дни от […]