Даниела Дариткова: Трябва да се научим да живеем с COVID-19, но и да го контролираме

NetNews

Ситуацията е изключително динамична. Ние сме в пик на епидемията на COVID-19. Възприе се принципът в зависимост от заболеваемостта да се предприемат нови мерки. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ в Смолян Даниела Дариткова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

"Подобно действие се налага, защото натискът върху болниците е голям", обясни тя.

При предходните пикове на инфекцията в Европа, в България дойде с малко закъснение. Това се наблюдава и сега. Трябва да се научим да живеем с вируса и да го контролираме, посочи лидерът на ПГ на ГЕРБ в НС.

„Не разбирам какво конкретно предлагат от БСП и как биха се справили с кризата. В училищата занятия се спираха, защото голяма част от персонала се разболя. Те бяха и една от приоритетните групи за ваксиниране срещу COVID-19. Виждаме, че кризата може да бъде овладяна, чрез стриктно спазване на предпазните мерки, добра лична хигиена и активна ваксинация. При такъв голям брой на заболели, такава ограничителна мярка, която се предлага, би ограничила заразата“, категорична е тя.

Здравната система се справя вече цяла година с пандемията. Големият брой на болничните легла у нас, се оказа плюс в тази ситуация. Грижата трябва да е на всички нива на системата. Важно е пациентите, което се нуждаят от болнична грижа, да стигат своевременно там. В момента все още болниците имат капацитет. Виждаме, че всяко едно лечебно заведение само обезпечава липсата на кадри, като привлича хора от други отделения. Заболяването има две седмици инкубационен период, което предполага, че пикът ще е в следващите две седмици, предупреди Дариткова. Тя подчерта, че вече сме по-подготвени за пандемията.

„Колегите се справят. Предизвикателството е към цялата система и само обединените ни усилия ще ни помогнат да се справим“, вярва тя.

"Във всеки един регион има нива на медицинско обслужване. Инвестициите, които са направени през последните години в здравеопазването са безпрецедентни. Инвестираме в това да се осигури добра здравна помощ във всички региони и ще продължим в тази посока", обясни Дариткова. Тя посочи, че е започнала да работи система за проследяване на пациенти с COVID-19, както и системата за издаване на електронни рецепти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От събота тотален локдаун в София, а от понеделник и в цяла България

От събота локдаун в София, а от понеделник в цяла България. Това обяви Ангел Кунчев. Той разкри, че мерките ще бъдат обявени в четвъртък по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). При новият локдаун няма да бъде съпроводен с тотална блокада на градовете, както беше преди една […]