Даниел Василев: Рублата достигна до по-високи нива от преди началото на войната

NetNews

Решението за плащане на руския газ в рубли целеше да се яви като мярка срещу санкциите, наложени на Русия. Това обясни в ефира на „Твоят ден” по „Нова телевизия“ икономистът Даниел Василев. По думите му санкциите имаха за цел да сринат рублата, Русия се опита да повиши търсенето ѝ, с решение, което да повиши нейната стойност.

„За момента изглежда, че това се случва. Рублата поскъпна до стойност над тази от преди началото на войната, въпреки конфликта и санкциите. Към момента рублата изглежда стабилна, нвъпреки безпрецедентните санкции. Досега не сме виждали Централната банка на страна от Г20 да има замразени активи. Едва ли обаче рублата ще запази високите си нива. Вероятно след няколко години ще видим, че тя започва да поевтинява”, обясни той.

Отражението от този процес ще бъде видяно в цените на стоките в магазините, допълни икономистът.

„Инфлацията е породена от печатането на пари в ЕЦБ. Освен монетарната инфлация ще има и поскъпване на стоките. Ние сме ощетени при разликите между валутните двойки”, каза още Василев.

Даниел Василев е категоричен, че едноличното решение на „Газпром” означава арбитраж и осъждане.

„От нашата страна също има искане на правна помощ от ЕС за започване на дело срещу компанията”, обясни той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Григор Димитров се завърна в топ 20 на световния тенис

Григор Димитров осъмна днес отново в топ 20 на световния тенис, след като от ATP актуализираха ранкинга си. Българинът се изкачи с още две места, за да направи завръщане сред елита в своя спорт след повече от едногодишна пауза. Поводът за израстването му обаче не се дължи на конкретни успехи […]