Данъчната кампания за физическите лица започва на 11 януари

NetNews

От днес влиза в сила нулевата ставка за ДДС върху ваксините срещу Covid-19 и медицинските изделия, свързана с диагностика на коронавируса при ин – витро процедури. Облекчената ставка ще е валидна до края на 2022. През настоящата година продължава действието на временното намаление на ставката за различни сектори, като сервирането и доставката на храни от заведенията. Спадът от 20 на 9 на сто на косвения налог бе поетапно гласуван миналата година като мярка за подпомагане на различни браншове.

Данъчната кампания за облагане на доходите на физическите лица тази година започва на 11 януари. След март ще бъдат пуснати предварително попълнените данъчни декларации, които можем да видим чрез персоналния си код, а до 31-во число на същия месец можем да ползваме 5% облекчение от данъка за довнасяне. Тъй като говорим за доходи от 2020-та, важат облекченията за предходната година.

Основната разлика е при намаляването на данъчната основа за родителите, които при настоящата данъчна кампания могат да „спестят” 20 лева от данъка си за едно дете, 40 лева – за две деца и 60 лева за три. Това са параметри, които съществуват от години в закона. За доходите от 2021 година обаче ще важат нови, много по-високи облекчения, като практически семейство с едно дете ще може да спести 450 лева. Това обаче ще стане или в края на тази година, или в началото на следващата, когато ще бъде данъчната кампания за доходите от 2021-ва година.

Също така влиза в сила и облекчението, което можем да ползваме, ако сме направили строителни подобрения в дома си. То трябва да бъде декларирано догодина, тъй като правото на него влиза в сила от днес.

За физическите лица данъчната кампания приключва в края на април, а за бизнеса – за първи път започва в началото на март и продължава до юни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рекордна изборна активност в Джорджия

Близо три милиона души са гласували в предварителното гласуване за сенатори в американския щат Джорджия, съобщи FOX News. Вотът ще се проведе на пети януари. Предварителното присъствено гласуване завърши вчера. Изборната активност в щата е рекордна. На изборите демократите издигнаха Рафаел Уорнък и Джон Ософ. Те ще се изправят срещу […]