Датските туристи се завръщат в България

NetNews

Първите чартъри с датски туристи тръгнаха отново към България след двегодишна пауза заради пандемията от Ковид 19. Това обяви за TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който оперира и на двата пазара, и води най-много гости от скандинавската страна у нас. „Никога чартърите не са били толкова пълни за България и няма свободни места в тях“, коментира Попов. Два полета са осъществени вчера от българската авиокомпания European Air Charter до Бургас. Основно датчаните ще почиват на Слънчев бряг, каза Попов. Чартърите ще бъдат веднъж седмично и ще продължат до 8 август, тъй като след това започва учебната година в Дания и хората с деца спират с ваканциите.

Попов очаква да доведе около 2500 туристи през този сезон с организираните полети. Отделно ще има групи и по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. „Въпреки това няма да достигнем нивата от 2019 г. заради войната в Украйна, тъй като хората обвързват региона с Черно море“, подчерта Димитър Попов. Той допълни, че на датския пазар първо са се продавали по-добре Гърция и Турция и след това се е появил интерес към България.

На 22 юни за първи път в своята история датската авиокомпания Jettime стартира чартърни полети до летището в Бургас от два града – Билунд и столицата Копенхаген. Това е поредна стъпка към отварянето на Южното Черноморие към скандинавския пазар, както и сигурен знак за възстановяването на туристическия трафик към нивата отпреди пандемията. От 30 юни стартират чартърни полети на Jettime от Билунд и до летището във Варна. По този начин още повече туристи от Дания ще могат да се насладят на Северното ни Черноморие.

Дания е на 24-то място по важност за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали у нас над 45 900 датски туристи и е реализиран спад от 7.3% спрямо предходната година. Заедно с другите две скандинавски страни – Швеция и Норвегия, изпращат над 126 000 туристи в България през 2019 г., показват данните на Министерството на туризма. Но потенциалът е доста по-голям. През последните 10 години се наблюдава отлив на скандинавските туристи от Българското Черноморие. Те бяха голям пазар за хотелиерите в началото на сезона през месеците юни и юли.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кардиолог даде най-важните правила за здраво сърце

Кардиологът Евгений Утин посочи някои основни правила, които ще ви помогнат да поддържате сърцето си здраво. Според проучване, цитирано от специалиста, почти 10 милиона смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания биха могли да бъдат предотвратени, ако хората се хранят по-здравословно, пише zdrave.to. Първото и основно правило е, че трябва да намалите […]