„Даунинг стрийт“ 10 се извини на кралицата, но не и Борис Джонсън

NetNews

След като стана ясно, че на „Даунинг стрийт“ 10 са се развихрили два купона в деня на национелн траур след смъртта на принц Филип, институцията се извини на Бъкингамския дворец.

Сбирките, за които първи съобщи The Telegraph, се проведоха на 16 април 2021 г. и продължиха до ранните часове.

Говорителят на премиера каза, че е „е жалко, че това се случи по време на национален траур“.

Борис Джонсън не е присъствал на нито на двете партита, но той е изправен пред въпроси относно предполагаемото нарушаване на правилата за ограничаване на COVID-19 на „Даунинг стрийт“.

Последните разкрития доведоха до реакция от опозиционни партии, които сравниха поведението на персонала № 10 със снимки на кралицата, седяща сама на погребението на херцога на Единбург, поради ограниченията, наложени заради пандемията.

Още по темата

14 яну 2022 14:45

17

14 яну 2022 13:40

19

Двете срещи на служителите на 16 април миналата година се се състояли в момент, когато ограниченията срещу COVID забраняваха общуването на закрито.

Те са добавени към списъка на събирания в правителствени сгради, разследвани от висшия държавен служител Сю Грей.

След извинението лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър каза: „Това показва колко сериозно Борис Джонсън е влошил поста на министър-председател. Консерваторите разочароваха Великобритания. Извинението не е единственото нещо, което премиерът трябва да предложи на двореца днес. Борис Джонсън трябва да направи най-достойното нещо и да подаде оставка.“

Разбираемо е, че извинението към кралица Елизабет II е направено от държавни служители.

Запитан защо номер 10 се е извинил, а не самият Борис Джонсън, неговият говорител каза пред репортери: „Премиерът каза, че са направени по-ранни грешни преценки и е правилно, че хората се извиняват, както направи самият той по-рано тази седмица“.

Говорителят казва, че не би могъл да предреши разследването на Сю Грей, но добави: „Ние признаваме значителния обществен гняв.“

Лидерът на либералдемократите сър Ед Дейви призова Джонсън лично да се извини на кралицата „за обидата, която й причини, както и на милионите в страната, скърбящи за близките си“.

По-рано външният министър Лиз Тръс каза, че е „много загрижена“ за последните разкрития и разбира, че „хората в цялата страна са ядосани“.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гери Дончева избухна: Не съм напълняла, а отслабнала! (ВИДЕО)

Гери Дончева рядко реагира на писанията по свой адрес, тиражирани в публичното пространство, но явно този път наистина се е подразнила сериозно на измислиците. Моделката показа нагледно в каква форма се намира след празниците и угощението от коледните трапези и за изненада на мнозина – най-вече на онези, които написаха, […]