Два тайвански изтребителя се сблъскаха във въздуха

NetNews

Два тайвански изтребителя се сблъскаха днес при третата подобна катастрофа за последната половин година. Това става в момент, в който въоръжените сили на острова почти ежедневно прехващат китайски самолети, предаде "Ройтерс".

Тайванските военновъздушни сили съобщиха, че два изтребителя Ф-5Е, всеки с по един пилот на борда, са паднали в морето край югоизточния бряг на острова, след като, както изглежда, са се сблъскали в открито небе по време на тренировъчна мисия. Единият пилот е намерен и превозен с хеликоптер в болница, но впоследствие е починал, а другият е в неизвестност, заяви пред репортери началникът на щаба на тайванските ВВС Хуан Чжъвей. Той добави, че самолетите са били в добро техническо състояние.

Всички самолети Ф-5 на тайванските ВВС в момента са спрени от полети, прекратени са и всички тренировъчни мисии, каза Хуан. Самолетите Ф-5, които са американско производство, са приети на въоръжение в Тайван през 70-те години и към сегашния момент като цяло не извършват бойни дежурства. Изключение правят само малък брой, които се използват като учебни самолети и като подкрепление за основните бойни самолети на Тайван.

През октомври отново имаше разбил се Ф-5, пилотът тогава загина. Месец по-късно доста по-съвременен Ф-16 се разби край източния бряг на Тайван, а пилотът и в този случай загина. През януари миналата година началникът на тайванската армия беше сред осемте жертви на хеликоптерна катастрофа в планински район край столицата Тайпе, докато пътуваше за посещение на военни части.

Тези произшествия породиха безпокойство както за обучението, така и за техническото състояние, но и заради натиска, на който са подложени тайванските военновъздушни сили да реагират на китайските полети край острова. Тайванското министерство на отбраната предупреди, че китайски самолети, включително безпилотни, многократно са прелитали в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана с цел да изтощят тайванските ВВС. Макар и тайванските военновъздушни сили да са добре обучени и добре оборудвани, предимно с американска техника, разликата в съотношението на силите между тях и китайските е огромна.

Пекин разглежда демократичния остров като своя територия и никога не се е отказвал от употребата на сила като възможно средство да си върне контрола над него, отбелязва Ройтерс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо е полезно да се псува понякога

Живеем във време, в което на човек просто му се иска да ругае по няколко пъти на ден. Поне. Коронавирус пандемията и всичко, до което тя води, ни прави все по-тревожни, напрегнати и несигурни. Шофирането по улиците пък винаги е било достатъчна причина да извика най-цветистите ругатни дори при хора, […]