Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

NetNews

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред в момент на политическо разделение и задълбочаване на недоверието между хората, в период на висока безработица и стрес. Специалистите твърдят,че обичайно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията увеличи допълнително продажбите. През 2020 г. те се покачват с 64% в сравнение с предходната.

През март миналата година проверките за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надхвърлят 1 милион, а тази пролет достигат още по-висок рекорд. Направена е проверка на досиетата на 1,2 милиона кандидати за закупуване на оръжие.

Наблюденията показват, че закупуват оръжие не само хора, които вече са имали или имат такова, но и хора,които никога не са притежавали. Данни на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард показват, че около една пета от всички американци, които са закупили оръжия миналата година, го правят за първи път.

Оръжия закупуват вече не предимно бели мъже, а и жени, афроамериканци и испаноговорящи.

Според статистиката 39% от американските домакинства притежават оръжие. Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване притежанието на оръжие в сравнение с 2016 г.

Преобладаващото мнозинство от убийствата в САЩ са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18% в сравнения със същия период на миналата година. Исторически обаче наблюдателите твърдят, че все още данните са далеч от тези през 90-те години.

Правителството не проследява броя на продадените оръжия в САЩ. Дори данните за проверка на досиетата е дават пълна картина, тъй като много продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кралят на Испания се ваксинира срещу COVID-19

Испанският крал Фелипе Шести е бил ваксиниран срещу ковид вчера в двореца на спорта в Мадрид, съобщи кралският дворец, цитиран от в. "Мундо". Снимки от имунизацията не бяха разпространени и не се знае коя ваксина му е поставена. Дворецът на спорта е един от центровете за масова ваксинация в столицата, […]