Демократична България не е готова да подкрепи всякакви назначения

NetNews

Все още сме в първите дни на служебния кабинет и трябва да имаме толеранс, но назначения на хора, свързани с комунистическите тайни служби, с г-н Божков, лобита, ДПС или Русия, не са нещо, което можем да подкрепим. Тук целта не е да стигнем до това, което са правили ГЕРБ, целта е да бъдем различни. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в “Още от деня” по БНТ.

По думите му българската демокрация от дълго време е в “кома”. “Възвръщането на институциите в степен на независимост за департизация неизбежно ще мине през смяна на позиции. Този тип хора, които са избрали да са обслужващ персонал на ГЕРБ, няма как да не бъдат сменени”, заяви още Иванов.

Той даде пример с МВР и полицейското насилие по време на протестите, както и случая с Росенец. “Те се държаха като партийни комисари на различни нива, а не като неутрална институция. Тези хора не могат да не си тръгнат”, коментира още той, като имаме предвид хората на ръководни длъжности.

Добави, че това се отнася и за БНТ, за да може националната телевизия да се върне към своята роля. “Главната цел на един служебен кабинет се състои в две неща – провеждане на честни избори и осигуряване на продължителност на властта. Кризисният характер на служебните кабинети налага те да погледнат в по-широк контекст за състоянието на институциите, от които зависи и провеждането на изборите”, заяви Иванов.

“Разузнавателната служба и ДАНС са “замъкът на спящите снежанки”. Те проспаха КТБ и множество преводи на пари от Венецуела. Те произвеждат поредица от скандали и това е още една причина да си тръгнат хора от там”, каза съпредседателят на коалицията. Той допълни, че специализираната прокуратура е още една структура на “спящите снежанки”, която не показва адекватни резултати.

“Споменаванията на Пеевски над 100 пъти в материалите по делото КТБ, както и шкафчетата от премиерската вила, бяха проспани. Ние сме направили нашия анализ и се явяваме на поредните избори с тази заявка за закриването на тези органи. Ако има анализ, който покаже, че не трябва да се закрива, ще бъда най-учуденият човек в страната, защото ние не си говорим празни приказки”, категоричен бе Иванов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Григор Димитров се класира на 1/4-финалите в Женева

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на АТП 250 турнира в Женева след победа над квалификанта Иля Ивашка с 6:4, 6:4. Въпреки че във втория сет хасковлията дръпна убедително с 5:0, той позволи на съперника да се върне до 5:4, но все пак при третия си мачбол […]