Демократичният свят трябва да вземе мерки, защото хибридната война води в резултата

NetNews

Хибридната дезинформационна война срещу цивилизования свят се води от вече няколко години и днес определено можем да кажем, че води в резултата. С масовото навлизане на социалните мрежи и съответно на него и масовото навлизане на всякакви хора в тях – образовани, необразовани и дори неграмотни, дезинформацията и конспиративните теории започнаха да постигат още по-голям успех сред масите по целия свят. Причината за съществуването на хибридната война

Тя съществува, защото големите геополитически играчи на изток нямат абсолютно никакво желание, идеи и възможности да достигнат високоразвитите общества на Запада. Те не искат и не могат да предложат на своите граждани по-добър живот и по-добри обществени отношения от тези на Запад, и за това са принудени да им създават фалшива реалност за местната им почва и за тази на "врага". Нещата обаче не се изчерпват с това. Тъй като, както вече се спомена, те не могат да се състезават с демократичния свят, единственото, което могат да правят е да рушат вътрешните му устои. С дезинформация, конспиративни теории и пропаганда.

Начинът ѝ на водене

Простичко е. Дигиталният свят е пълен със сайтове за фалшиви новини и с такива, които смесват истинни с фалшиви. Те, естествено, няма как да имат успех без "прекрасните" условия за масова дезинформация, които създават социалните мрежи. Те не само са добър терен – визирайки с това преди всичко многохилядните групи, но и безпрепятствено дават възможност в дадената социална мрежа да могат да битуват орди от икономически мотивирани манипулатори – тролове.

Комичното в случая е, че въпросните социални мрежи, които са една своеобразна паралелна реалност, в която е възможно човек да прекарва по-голямата част от деня си и да променя мирогледа си вследствие на масовата дезинформация, са продукт на цивилизования Западен свят.

Плашещото е, че вече се манипулират и цели видеа със слова на известни личности, т.нар. дийп фейк, чрез който могат да се предизвикат куп проблеми. Дори гореща война.

Последните най-големи победи на хибридната война

• Брекзит

Въпреки че в основата на тази глупост, която допринесе за политическото отслабване на Обединена Европа, си стоят част от самите британци, пропагандната дезинформационна машина на регресивния Изток работеше на пълни обороти и изключително много спомогна да се повлияе на патриотичните чувства на по-възрастното британско население. Шовинизъм се насажда много лесно на хора, които имат мания за величие в контекста на националната си идентичност. И в крайна сметка именно по-възрастното население на Великобритания направи възможна политическата катастрофа Брекзит.

• Тръмп и тръмпизмът

За никого не е тайна, че Доналд Тръмп беше най-одобряваният от Русия американски президент. Няма и как да е иначе, след като в предизборната си кампания през 2016 г. той говореше изключително благосклонно и дори приятелски настроено към тази страна, а когато за зла беда стана и прекара 4-годишен мандат като президент не притисна диктаторския режим в Москва по никакъв начин.

Досещате се, че и тогава, през 2016 г. – дезинформационната пропаганда изкарваше Хилъри Клинтън каква ли не, а Тръмп божество, и преди месеци – Джо Байдън бе нападан, осмиван, демократите бяха изкарвани комунисти, а пропагандата, част от хибридната война, гласеше, че ако Тръмп не спечели втори мандат ще ни чипират, ще издевателстват над нас и въобще "много лоша работа".

Е, за радост успехът на хибридната война не се състоя и през второто полувреме. Доналд Тръмп е аут, но тръмпизмът може би още не е. Той продължава да се подхранва от източното зло с най-различни манипулации, а същността му, на тръмпизма, видяхме на 6-ти януари, когато след като бяха надъхани от своя идеолог и "спасител", тръмпистите, заедно с чужди резиденти, което бе доказано от видеоклипове, опитаха да извършат държавен преврат в САЩ. Пак за радост – не успяха. Последствията от 4-годишното тръмпизиране на Америка и света обаче ще бъдат търпени и в бъдеще време, а посланието, което може да бъде отправено към нашите сънародници в Западния свят, е: ГЛАСУВАЙТЕ СКУЧНО. Не се хващайте на пропагандата за антисистемния политик. В 99,9% от случаите той е популист, който ще нанесе много по-големи щети в конкретното общество и/или света, отколкото скучноватият дългогодишен чиновник, който уважава закона и мнението на експертите е водещо във взиманите от него решения.

Всъщност, връщайки се малко по-горе, излиза, че бедите Брекзит и Тръмп са явления, или казано по друг начин хибридни операции, случили се в една и съща година – 2016.

• COVID-19

Каквото и да кажем за дезинформацията и новия термин – "инфодемия", относно този прословут вирус, вероятно ще пропуснем нещо. Най-главната лъжа е, че той не съществува. Нещо, в което много хора вярваха преди месеци, а днес по всяка вероятност са много по-малко, защото вече почти всеки има близък, сблъскал се с тази отврат, или дори лично го е преживял.

А една от най-циничните хибридки, която бе засечена на "българска почва", т.е. в български групи в една от социалните мрежи, бе "признания" на хора от ВВС, че по заръка на НАТО пръскали коронавирус от самолети. Твърде много хора повярваха на тази глупост, за да бъде подценявано самото явление "фалшиви новини".

А междувременно и Бил Гейтс бе сатанизиран.

Прави впечатление и че разните "инфлуенсъри изобличители на лъжата" някак си все са соцносталгици, някак си все симпатизират на диктаторски режими и вярват, че норвежците ще дойдат да крадат български деца. Това е друга хибридка, проведена успешно от виден инструмент инструмент на дезинформацията и пропагандата срещу Запада в България.

• Какво прави хибридната война възможна?

Очевидно е, че образователните системи в цивилизования свят, да не говорим за българската, имат сериозни слабости по отношение на това да изградят критично мислещи индивиди. Преди това и като цяло достатъчно образовани, с шанс за успех, защото в последна сметка с конспирации и дезинформация са хранят нереализираните люде, търсещи вината за дереджето си винаги някъде извън себе си. Системата на образованието не обръща внимание на медийната грамотност и резултатът е налице. Включително учители, не разполагащи с възможностите да разпознават "фейк нюз", споделят фалшиви новини. А това е диагноза и потвърждава, че проблемът е много сериозен. Западът и следващите го трябва да вземат мерки, трябва да престанат да гледат от високо, защото небрежното отношение и високомерието могат да изиграят доста лоша шега на либералния свят. Още повече, че макар и да няма по-добро от либералната демокрация и капитализма, те не са идеални.

Другото благоприятстващо е липсата на полезни регулации, както вече стана ясно. Администраторите в социалните мрежи се занимават с какви ли не глупости и доноси, но не осъществяват никаква регулация и не спират леещата се дезинформация. Време е да го направят, време и правителствата да им помогнат с прецизирани законодателни инициативи, с които свободата на словото няма да бъде засегната.

• Какво налива вода в мелницата ѝ?

Най-актуалният пример е провалът на европейските правителства в борбата с пандемията. В САЩ той беше изцяло заради неадекватното управление на Тръмп, но Европа няма оправдание. И този провал, гарниран с идиотските мерки като вечерния час, засилват популярността на конспиративните теории.

Хората не могат да живеят повече така заради посредствеността на настоящите управленски елити в Европа и ако максимално бързо не се реши коронакризата бунтовете в европейските градове ще се усилят и зачестят. А това е чудесна новина за водещите хибридната война.

Друг пример е начинът на борене на расизма. Той е изцяло погрешен. Нагледахме се на насилие, поругаване на паметници на светли личности и съзиране на расизъм там, където го няма. Расизмът може да се бори само чрез обществена изолация на расистите и повече образование, както в случая с липсата на медийна грамотност. В противен случай, ако се продължава по досегашния начин, ще се предизвиква само обратният на търсения ефект – още повече расизъм и разделени общества. А това не е в наш интерес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Иво Христов: Има сериозни опасения за честността на вота

„Основанията за съмнение в изборите са абсолютно реални. И на фона на това, което се случи в САЩ, все пак ние не сме по-напред от Щатите в областта на демократичните практики. Има сериозни опасения за честността на вота“. Това коментира пред БНР депутатът проф. Иво Христов. Той е първият народен […]