Депутат говори за „грандиозната измама“ в Буча – може ли да бъде съден заради отричане на военно престъпление?

NetNews

Може ли депутатът от БСП Александър Симов да бъде съден по чл. 419а от Наказателния кодекс (НК)? Този въпрос поставиха потребители в социалната мрежа Facebook. Причината – епизод от коментарно предаване на Българска свободна телевизия (бел. ред – партийната телевизия на БСП).

Във въпросния епизод Симов, който е депутат от БСП (бел. ред. – една от партиите в управляващата коалиция) дословно каза следното: „Много ме яд и много съжалявам, че церемонията по раздаването на наградите Оскар мина, тъй като ако не беше минала, фарсът, който се опитват да ни представят, филмът, който се опитват да ни прожектират, наречен „Клането в Буча“, щеше веднага да се класира за такава награда“. Думите са факт, въпреки че световно признати медии като BBC и The New York Times публикуваха специални материали за Буча, с анализ на кадрите от градчето и категоричното заключение – клане. А руският посланик в ООН Василий Небензя се изпусна по темата с подсъзнателно признание – ТУК!

Ето по-важните събития от 41-я ден на войната в Украйна: 
Президентът на Украйна Володимир Зеленски представя списък с предполага…

ОЩЕ: Явор Дачков с невъзможен прочит за Буча (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Заради това, последва дискусия дали Симов следва да бъде съден, като има различни мнения възможно ли е. Според една гледна точка, ако ще има дело, следва то да бъде заведено от украинското посолство в България или от украински граждани в качеството им на засегната страна – т.е. да докажат вреда. Чл. 419а е в сферата на прокуратурата – тя трябва да реагира по него, няма как граждани да го направят, коментират хората.

Шведската прокуратура започна предварително разследване на вероятни военни престъпления в Украйна и призова свидетели да се свържат с н…

Експертната позиция

Actualno.com се свърза с известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев с молба да коментира случая. Той беше категоричен – Александър Симов не може да бъде подведен под отговорност по чл. 419а от НК. Причината – клането в Буча все още не е официално признато от съд за военно престъпление. Такова удостоверяване трябва да бъде направено от международен трибунал, обикновено става въпрос за Трибунала в Хага, поясни адвокат Екимджиев. Не може да съдим само на база нещо, което се казва по медиите, независимо колко е правдиво или не – затова в конституцията е гарантирана свободата на изразяване на мнение. Затова и може да има съд, с обвинение от прокуратурата, ако става въпрос за Холокоста – признато престъпление срещу човечеството, включително през Нюрнбергския процес. Друг е въпросът за лошия политически вкус и глупостта що се отнася до Буча, добави юристът. ОЩЕ: Иво Иванов: Ще има специален наказателен съд за престъпленията в Украйна (ВИДЕО)

Ако обаче аз имам роднина, загинал в Буча, мога да заведа граждански иск срещу Симов, с искане за обезщетение. Тоест, аз трябва да съм засегната страна, уточни Екимджиев. „В името на свободата на словото трябва да изтърпим това, но ако аз имам убит роднина в Буча, бих направил всичко възможно да го съдя”, подчерта юристът.

Извън възможно дело, има призив да бъде написано специално писмо до Партията на европейските социалисти (ПЕС) и дали тя одобрява такова поведение от депутат, който е член на партия, която пък е част от ПЕС.

ОЩЕ: Зеленски шокира Съвета за сигурност на ООН с картината в Буча: Ще бъде ли изхвърлена Русия от Съвета?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кола се заби в оградата на руското посолство в Букурещ и се запали

[embedded content] Пожар избухна тази сутрин близо до посолството на Руската федерация в Букурещ, след като автомобил се заби в оградата и се запали, съобщава телевизия Диджи 24. Шофьорът, който е бил сам в автомобила, е загинал. На мястото са пристигнали екипи на пожарната служба, за да потушат пламъците. Близки […]