Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

NetNews

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, предаде БНТ.

Вчера Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето.

Детето е родено в Испания през 2019 г. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като „майка А“ и „майка“.

В България обаче, двойката срещна отказ от институциите да издадат български акт за раждане.

Делото пред Административния съд беше образувано по жалба на българската майка против отказа на общината да издаде акт за раждане. Според ответника – Столичната община, район Панчарево, е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред.

Решението на Административния съд може да се обжалва.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Столтенберг: Ще вземем под внимание опасенията на Турция за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг заяви след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че опасенията за сигурността на Турция във връзка с разширяването на алианса трябва да бъдат разгледани, предаде БНР. Столтенберг каза, че Турция е ценен съюзник на НАТО и че нейните притеснения […]