Дефицит на антибиотици

NetNews

В Румъния има дефицит на антибиотици, включително за деца, съобщава телевизия Диджи 24. Хората обикалят аптеки в цялата страна в търсене на антибиотиците, които са им предписали лекарите, посочва медията.

Още от края на миналата година фармацевтите в Румъния се сблъскват с дефицит на антибиотици, информира Диджи 24. Макар че се намират заместители, повечето пациенти отиват в аптеката с рецепта, която трябва да бъде стриктно спазена. Телевизията цитира служителка в аптека, която казва, че антибиотици пристигат сутрин и се изчерпват до следобеда. В складовете няма наличности, въпреки че фармацевтите непрекъснато правят заявки.

Националната агенция по лекарствата опитва да хвърли светлина върху проблема. Агенцията се е свързала с притежателите на разрешителни за търговия, които са отговорили, че няма прекъсване на доставките, но съществуващите количества на пазара са сравнително малки. Агенцията е поискала възможно най-скоро пълна информация за сроковете на доставките през следващия период. Според фармацевти чуждестранните производители не правят доставки, защото ниската цена в Румъния ги поставя в неизгодно положение, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Портланд привлече крилото Джеръми Грант от Детройт

Отборът на Портланд Трейл Блейзърс привлече крилото Джеръми Грант от тима на Детройт Пистънс, съобщиха медиите в САЩ, цитирани от БТА. В замяна „буталата“ ще получат избора на Милуоки в първия кръг на драфта през 2025 година, както и този на Портланд или Ню Орлиънс Пеликанс в същия драфт, но […]