Джамбазки: Тормозът над македонските българи от страна на Скопие продължава

NetNews

Сърбоманските мишки да се чувстват предупредени. Внесох спешни въпроси към ЕК по последните скандални случаи. Това сподели във фейсбук заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. Тормозът от страна на властта в Република Северна Македония и полицейското насилие над двама македонски българи Васил Латковски и Живко Чавдаров вече са в Европейската комисия.

Тормозът над македонските българи с българско национално самосъзнание от страна на властите в Скопие продължава. Не че е спирал някога, но сега е особено нагъл, защото се случва в момент, когато официалните власти уж работят за добросъседство и за преодоляване на проблемите между двете държави, с оглед започването на преговори между РСМ и ЕС за членство в Съюза, пише още той.

Според него случващото се с македонските граждани с българско национално самосъзнание в Скопие е истинско нарушаване на човешките права. Като по учебник. Сега да видим колегите европейски представители, които иначе са петимни да защитават всяко екзотично малцинство, истинско или измислено, всяко листенце и цветенце, как ще реагират на този истински проблем на човешките права. Проблем с нарушаването на човешките права, който се случва систематично и последователно, под носа им. Тук. В Европа, а не на Вирджинските острови, възмущава се Джамбазки.

Българският евродепутат изброява:

Македонските граждани с българско национално съзнание са подложени на тормоз, гонения, уволнения. Днес. Това обаче нито ще го прочетете, нито ще го чуете от грантовите правозащитници от жълтите павета и новоизлюпените соеви софийски македонисти. БХК, Отворено общество, останалите „фондации“ на грантовите правозащитници мълчат геройски по темата. Но това е отделен въпрос.

Затова той задава спешни въпроси към ЕК по двата последни скандални случая на тормоз над македонски българи. Информацията е получих и с помощта на Спас Ташев.

Нека бъде много ясно. Това е само първата стъпка в защитата на правата, законните интереси, имота, честта и живота на македонските българи. Следват обсъждания в Европейската комисия, запознаване на посланици и прочее, зарича се Джамбазки.

Ето и българската версия на спешните въпроси, изпратени от Ангел Джамбазки от името на делегацията на ВМРО в ЕП до Европейската комисия:

Независимо от факта, че Република Северна Македония е независима държава от 8-и септември 1991 година, чиято независимост бе призната първо в света от Република България, изглежда, че властите в страната никога не са се разделяли с тоталитарните практики на нарушаване на човешките права, познати от диктаторския режим на Тито в бивша Югославия. Старите позорни практики на физическо и психическо насилие са все още живи и действат в Република Северна Македония.

Македонските граждани с българско национално самосъзнание се сблъскват с неспиращо преследване, унижение и заплахи в страната. Само за последните няколко месеца станахме свидетели на множество скандални и тревожни примери за това:

1. През месец декември миналата година бяха създадени множество групи в различни социални мрежи в Република Северна Македония, които целяха създаването на списъци с личните данни и адресите на македонски граждани с българско национално самосъзнание. В тези групи се призоваваше за организиране на тълпи, които да заплюват и унижават тези хора в домовете им и на работните им места.

2 . По-рано този месец, по време на традиционния карнавал в град Вевчани, станахме свидетели на организирано и демонстративно запалване на поне два български национални флага пред очите на стотици свидетели, в присъствието на служители на полицията, които наблюдаваха позорните сцени безмълвно.

3. Най-тревожни и опасни са организираните от властта атаки срещу отделни личности. Такива са случаите на Васил Латковски от Велгощи и на Живко Чавдаров от Гевгелия.

4. Г-н Васил Латковски е глобен от властите в Скопие с глобата от двеста евро, изключително сериозна сума по стандартите на живот в Република Северна Македония, затова че в своя публикация е споделил доказан и необорим исторически факт. Той е преследван и заплашван впоследствие от служители на МВР на РСМ, които са му се обадили по телефона и са го заплашвали, че ако „не мълчи, глобите ще продължават“.

4. Господин Живко Чавдаров от Гевгелия не е имал същия късмет да се размине само с глоби и заплахи по телефона. Полицейската бруталност и нападение срещу него струва живота на неговата майка. На 21.01.2019 г. е извършено незаконно и неразрешено от съд полицейско нахлуване в дома му, водено от офицера от полицията Лазе Лазаровски, при което са разбити вратите и прозорците на дома му. Полицаите нахлуват вътре, при което физически нападат неговата възрастна майка. Те крещят в лицето на възрастната жена и я питат как на края на живота си е решила да се самоопределя като българка. Майката на господин Чавдаров почива в следствие на преживения шок и ужас, само няколко седмици по-късно. Живко Чавдаров от своя страна е заплашван неколкократно от полицаите с тежки последици, ако не мълчи за случилото се.

Въпросите ми към ЕК са:

1. Смята ли ЕК най-сетне да защити правата, честта и живота на македонските граждани с българско национално самосъзнание?

2. Може ли властта в Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС, при условие че са налице доказани случаи на държавно насилие над македонски българи?

3. Кога ЕК ще изиска официални обяснения и пълно и обективно разследване на случаите на полицейско насилие срещу правото на самоопределение на македонските българи?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Парламентът създаде спецпрокурор, който да разследва главния

Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор, съобщи Агенция "Фокус". Това се случи след като депутатите приеха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. "За" текста гласуваха 83 народни представители, "против" – 52 и "въздържали се" -5 , с което параграфът бе приет. Съгласно текста разследването […]