Джокович бе депортиран, но въпросите защо бе отменена визата му остават

NetNews

Откритото първенство по тенис на Австралия започна в понеделник без най-добрия играч в света при мъжете, който напусна страната предишната вечер, тъй като събуди подозрение в правителството, че може да подтикне антиваксърите в страната.

Новак Джокович пристигна обратно в Белград, Сърбия, след като загуби съдебен спор срещу австралийското правителство да анулира визата му по съображения за обществено здраве.

Според австралийското законодателство Джокович може да не бъде допуснат в страната през следващите три години, въпреки че министърът на вътрешните работи Карън Андрюс не изключи, че може да бъде направено изключение: „Всяко заявление ще бъде разгледано по същество“, каза тя.

Австралия не е единствена държава, която забранява влизането на неваксинирани пътници, които не са в състояние да докажат защо не могат да бъдат имунизирани, но е първата, която поема такава висока цел.

Премиерът Скот Морисън каза, че правителството защитава жертвите, които австралийците са направили по време на пандемията. Но той също така отчасти защитаваше собствените си перспективи преди предстоящите федерални избори.

Австралийското правителство насърчава ваксинацията като изход от пандемията – и повече от 92% от хората на възраст над 16 години са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

След изслушването в неделя правителството определи изгонването на Джокович като триумф за обикновените австралийци над негражданите, които се опитват да пренебрегнат правилата: „Идеята, че някой може да дойде и да не спазва тези правила, просто не трябваше да бъде обмисляна“, каза Морисън пред местното радио в понеделник.

Но някои адвокати казват, че решението на правителството да забрани влизането на някой, за когото се опасяват, че може да представлява риск, създава „опасен прецедент“, като забранява влизането на хората, заради направени предишни коментари или предположение, че планират да създадат проблеми.

Междувременно защитниците на бежанците се опасяват, че напускането на Джокович ще отвлече вниманието от хората, които все още живеят с последиците от имиграционната политика на правителството – бежанците в ареста, където бе изпратена тенис звездата за няколко дни.

Суперзвезда в ареста

Австралия беше сред първите страни, които затвориха границите си през март 2020 г., заради разпространението на COVID.

Много австралийски граждани бяха блокирани заради липсата на пътнически полети, но процесия от знаменитости някак си намериха път да влязат. Тъй като страната започна да се отваря отново през декември, бяха наложени нови правила, изискващи всички новопристигнали да бъдат двойно ваксинирани – освен ако нямат валидна медицинско освобождаване.

Така че, когато Джокович кацна в Мелбърн на 5 януари и заяви, че не може да бъде ваксиниран поради минала инфекция от COVID-19, служителите на австралийските гранични сили реагираха бързо. Може би твърде бързо, защото дни по-късно съдия постанови, че сърбинът не е получил достатъчно време да се консултира с адвокатите си и разпореди визата му да бъде възстановена.

Съгласно австралийското законодателство медицински изключения се дават само на хора, които могат да докажат, че са претърпели анафилаксия след предишна доза или са алергични към който и да е компонент на ваксинит, или са значително имунокомпрометирани. Джокович не отговаря на нито една от тези категории.

В понеделник, след като беше освободен от имиграционен арест, Джокович започна подготовка за да завоюва 21-ата си титла от Големия шлем. Но свободата му беше ограничена четири дни по-късно, когато министърът на имиграцията Алекс Хоук отмени визата му, връщайки играча отново в ареста.

В крайна сметка случаят на Джокович няма нищо общо с това дали той отговаря на изискванията за влизане в Австралия. Не изглеждаше проблем и това, че в декларацията му за пътуване е посочено погрешно движението му през 14-те дни преди пристигането му в Австралия.

Вместо това министърът установи, че представлява риск за общественото здраве и ред, тъй като като знаменит спортист, който преди това е изразил своите антиваксерски виждания, той може да бъде разглеждан като „икона“ за антиваксерите.

Австралия е дом на малко, но решително движение против ваксините, което миналата година проведе протести в цялата страна, за да се възпротиви срещу правителствената програма за ваксини и мерките срещу пандемията.

Но Грег Барнс, адвокат и говорител на Австралийския алианс на адвокатите, каза, че решението създава „опасен прецедент“, защото целта на посещението на Джокович е да играе тенис – а не да разпространява мнението си за ваксините срещу COVID-19.

„На практика това, което правителството казва, е, че ако сте високопоставен човек и имате конкретни възгледи, с които правителството не е съгласно… тогава правителството си запазва правото да анулира визата ви, докато сте в държава или да не ви издаде виза“, обяснява той.

Твърдо към границите

Когато визата на Джокович беше отменена на 6 януари, той се озова на непознато място – първия етаж на хотел Парк, имиграционен център за задържане в центъра на Мелбърн.

До пристигането на световния номер 1 в хотела, тежкото положение на мъжете вътре не предизвикваше много дебати в широката австралийска общественост.

Но проблемът с визата на Джокович фокусира вниманието върху имиграционната политика на Австралия – същата политика, която задържа бежанци и търсещи убежище за неопределено време.

Притеснявам се, че светлината на прожекторите ще избледнее върху бежанците и търсещите убежище сега, след като Джокович си отиде“, казва Илейн Пиърсън, австралийският директор на Human Rights Watch (HRW).

Мъжете в хотел Парк не са с анулирани визите си – никога не им е било дадено право да останат в Австралия съгласно политиката на страната да не позволява на бежанците, пристигнали с лодка след юли 2013 г., да се заселят някога в страната. Установено е, че повечето са бежанци, нуждаещи се от закрила.

Но в радио интервю в понеделник сутринта изглеждаше, че премиерът вече е забравил или не въобще не е знаел защо тези хора са там.

„Искам да кажа, че според мен не е ясно, че някой в ​​този случай всъщност е бежанец“, каза Морисън, когато беше попитан за мъжете в хотел Парк. „Те може да са потърсили убежище и да е установено, че не са бежанци и да са избрали да не се връщат.“

Пиърсън казва, че коментарите на Морисън са „откровена лъжа“.

„Той трябва да знае по-добре от всеки друг“, казва тя. „Все пак е бивш министър на имиграцията“.

Междувременно Ресурсният център за търсещи убежище (ASRC) заяви, че изявлението на Морисън е „подвеждащо и невярно“.

Повече от седмица бежанците, задържани в сградата, говореха пред международни медии за тежкото си положение, особено Мехди, ирански бежанец, задържан повече от осем години, който навърши 24 години по време на престоя на Джокович.

„Ако не съм бежанец, защо бих търпял толкова труден момент като дете, ако имам възможност да се върна там, откъдето съм дошъл?“, написа той в Twitter в понеделник .

Австралийското правителство казва, че политиките му са предназначени да спасяват животи в морето, като спират трафикантите да предприемат опасното пътуване с отчаян човешки товар.

Но не само бежанците се тревожат, че са изложени на риск. И други притежатели на постоянни и временни визи могат да се окажат с отменен документ. Те подлежат на задължително задържане, преди да бъдат депортирани. За хора без гражданство, които няма къде да отидат, това може да означава задържане за неопределено време.

Според правителствени данни през финансовата 2020-21 финансова година са били отменени 946 визи, съгласно разпоредби, които позволяват на правителството да отменя визи въз основа на характера, а именно ако притежателят на визата е извършил престъпление.

Повечето хора, отстранени през този период, са от Нова Зеландия и Обединеното кралство след присъди за престъпления с наркотици.

Но визите също могат да бъдат отменени, ако правителството подозира, че дадено лице може да участва в престъпно поведение, ако му бъде разрешено да влезе. В случая с Джокович правителството смяташе, че самото му присъствие може да насърчи протестите срещу ваксините.

ASRC, Работната група за анулиране на визи и Службата за консултации и работа с бежанци призовават за спешно разследване на анулирането на визи – казвайки, че законите улесняват намесата на министрите на правителството и не дават на хората достатъчно правомощия да оспорват решение в съда.

„Има цяла гама от различни правомощия, при които правителството може да отмени визите на хората“, казва Грейдън. „И липсата на последователност при упражняването на тези правомощия е против обществения интерес, на който се предполага, че тези правомощия трябва да служат. Дори ако хората успеят да възстановят визите си, това може да бъде отменено по преценка на министрите. Законите са структурирани така, че да разширят изпълнителната власт за сметка на парламентарен контрол и съдебен контрол върху вземането на решения.“

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Електромобилите напълно губят от колите с ДВГ по отношение на надеждност

И така, автомобилите с марка Lexus, и по-специално моделът GX, бяха признати за най-надеждните от Consumer Report. В челната десетка са още модели на Mazda, Toyota, Infiniti, Honda, Subaru, Buick, Acura, Nissan и Mini, като всички те са с двигатели с вътрешно горене. Общо рейтингът наброява 28 производителя, като чак […]