Джо Байдън обвини Русия за цените на горивото в САЩ

NetNews

Белият Дом отново обвини Русия и нахлуването ѝ в Украйна за увеличението на цените на бензина в САЩ, докато президентът на страната Джо Байдън натиска Конгреса да отмени федералния данък върху бензина, пише американската редакция на Politico.

И Байдън, и министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм признаха в сряда, че данъчна ваканция върху горивата сама по себе си няма да е достатъчна, за да противодейства на силите, повишаващи цените, но го представиха като важна стъпка в продължаващия процес за подпомагане на американските потребители, тъй като доставките на петрол са ограничени.

„Можехме да си затворим очите за убийствените методи на Путин“, каза Байдън в кратка реч в Белия дом, имайки предвид президента на Русия Владимир Путин. „Цената на горивото не би се повишила толкова, колкото е сега. Вярвам, че това би било погрешно”.

Президентът направи контраст между двупартийната подкрепа за Украйна и критики към администрацията му за покачващите се цени на горивата. Администрацията му е изправена пред нарастващо неодобрение заради почти рекордните нива на инфлация.

„Искате да кажете, че предпочитаме да имаме по-ниски цени на бензина в Америка и железния юмрук на Путин в Европа?“ каза Байдън. “Не вярвам в това”.

Байдън поиска петролните компании да увеличат капацитета за рафиниране и да прехвърлят „всяка стотинка“ от спестяванията си от предложената данъчна ваканция за горивата на потребителите. По-рано в сряда той призова за тримесечно спиране на федералния данък върху бензина от 18 цента на галон, но изглежда малко вероятно това да бъде прието в Конгреса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тежка катастрофа в Ловешко със загинал и ранени, сред които и дете

Мъж е починал, а трима души са в тежко състояние след тежка катастрофа на главен път София–Варна, край село Голец, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч. Ранените са мъж, жена и дете, като те са откарани са в болница в Ловеч. Движението в района на пътнотранспортното произшествие […]