Диетолог посочи какви опасности крие кафето

NetNews

Експерти по здравословно хранене, диетолози и всевъзможни медици по целия свят все още спорят кога е най-подходящото време да се пие кафе и колко от него може да се консумира на ден. Благодарение на съвременния ритъм на живот, умората и купищата задачи, пред които се изправя модерния човек, тази напитка става все по-популярна, а начините, по които се поднася – все по-разнообразни.

„Но кафето може да навреди на здравето, а кофеинът води до пристрастяване“, предупреждава доктор Наталия Круглова, която е диетолог в Националната асоциация на диетолозите и диетолозите в Русия, пише jenata.blitz.bg.

„Има хора, които имат по-изразена реакция към кофеина, те не го понасят много добре – веднага забелязват, че след чаша кафе може да имат ускорен пулс, чувство на безпокойство и вълнение. Ако човек има обичайна податливост към кофеин, тогава той спокойно може да го пие“, увери специалистът.

Тя припомни, че кофеинът има стимулиращ ефект – активира централната нервна система и мозъка, затова и най-често се консумира сутрин.

„Тези хора, които пият кафе следобед може да страдат по-късно от нарушения на съня и да не могат да си отпочинат, дори когато не правят нищо“, предупреди доктор Круглова.

„Ако човек е здрав, тогава напитката може да бъде включена в ежедневната му диета“, отбелязва диетологът.

Приемливият дневен прием на кафе е 200-300 mg (две стандартни чаши от около 200 ml).

„Чаят също съдържа кофеин, така че няколко чаши от по-силен чай ще имат същия ефект като кафето. Добре е да знаете, че разнообразните видове кафета имат различно съдържание на кофеин, така че си струва да им се обърне внимание“, каза диетологът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Брюж продава двама свои на Милан срещу €62 млн.

Милан отново се превърна в притегателна дестинация за най-големите таланти в Европа, след като успя да си върне шампионската титла след 11-годишна пауза. Corriere dello Sport твърди, че съвсем скоро в клуба ще се озоват двама от най-талантливите играчи на белгийския Брюж – Ноа Ланг и Чарлс де Кетелер. Вестникът […]