Диетолог разби 5 мита за здравословното хранене

NetNews

Диетолог коментира митовете, с които често се сблъскват тези, които се опитват да се придържат към правилното хранене. В преследване на идеалната фигура мечта, прибягваме до различни методи – някои доста странни. Най-често срещаните са правилното хранене и всевъзможни диети. В интернет можете да видите много съвети как, какво и кога да ядете, за да отслабнете или просто да сте здрави. Но малко хора знаят, че не всички методи дават сто процента резултат, пише actualno.com.

Руският диетолог Албина Комисарова разсея пет от най-разпространените мита за здравословното хранене.

Въглехидрати за през нощта – може!

Според лекаря въглехидратите се усвояват в човешкото тяло еднакво бързо, независимо от времето, в което се консумират. Следователно на въпроса "вредно ли е да се ядат въглехидрати през нощта?" Комисарова отговаря с „не“. Важното е колко храни с високо съдържание на въглехидрати ядете. Но не препълвайте стомаха си преди лягане, това ще доведе до неприятни последици.

Ако не искате, не пийте

Прословутите два литра вода на ден не са единственият начин да отслабнете. Водата стартира метаболизма, премахва токсините, помага да отслабнете по-бързо. Комисарова обаче съветва да не се насилвате да пиете определено количество вода на ден. „Няма норми за консумация на вода. Има норми за прием на течности, това са водата и всички безалкохолни, за предпочитане неподсладени напитки. И също така храната“, казва тя.

Дайте закуската на приятел

Диетологът каза, че закуската не е най-важното хранене за деня. Ако нямате желание да закусите, можете спокойно да го пропуснете и да не се притеснявате за метаболитните процеси, които не са започнали. Към днешна дата диетолозите нямат данни, които недвусмислено да потвърждават или опровергават вредата от отказ от закуска. Комисарова смята, че ако човек е свикнал да не закусва, тогава не е нужно да се насилва и по този начин да консумира допълнителни калории. Основното, според лекаря, е да се наслаждавате на храната.

Яжте колкото искате

Диетологът вярва, че като се придържате към здравословна диета, можете и трябва да ядете колкото искате. Броят на храненията на ден не влияе върху отслабването. Можете да ядете пет пъти или да се ограничите до три хранения – няма значение. Основното нещо е да следите обема на вашата порция, тя не трябва да надвишава нормата.

Със или без добавки?

Комисарова споделя още, че смята ритуали като вода с лимон сутрин или прием на хранителни добавки преди и след тренировка като загуба на време и пари. Тя е убедена, че можете да свалите тези излишни килограми без тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови избори с драматични последици: вината е на "Има такъв народ"

Коментар от Даниел Смилов: През есента България най-вероятно ще гласува за трети път на парламентарни избори в рамките на по-малко от година. Това е един безсмислен рекорд, за който няма награда. При това този рекорд е не само безсмислен, но и като цяло вреден, защото подрива доверието в парламентарната демокрация. […]