Днес Ганчо Карабаджаков щеше да навърши 70. В Търново представят филм-портрет и изложба за годишнината

NetNews

На днешния ден самобитният в своя колорит като творчество и като личност Ганчо Карабаджаков щеше да навърши 70 години. Ямболският художник, превърнал се в национално име, си отиде от този свят през януари тази година. За всичко, което е оставил като творби, послания, емоция, е посветен специален филм-портрет за него, озаглавен „Карабаджо”.

Документалната лента представя личността и творчеството на Ганчо Карабаджаков през спомените на негови съмишленици, съратници, приятели, роднини и колеги през последните 40 години. Сред тях са писателят Стефан Цанев, композиторът Митко Щерев, бившият ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев, директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев, художниците проф. Вихрони Попнеделев и Васил Стоев. Използвани са архивни кадри и интервюта на художника. Автори на филмовия портрет са режисьорът Теодора Андрецуди, операторът Даниел Делчунков, монтаж – Цветомир Цанов.

Премиерата на филма, заедно с юбилейна изложба, включваща 70 негови платна, ще бъдат представени на 28 октомври в Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново, на която той бе директор.

Експозицията включва творби на Ганчо Карабаджаков от средата на 70-те до края на 2020 година, предоставени от галерии от цялата страната и частни колекционери. Част от творбите от ранния му период ще бъдат представени за първи път пред публика.

Ретроспективната изложба ще остане в изложбеното пространство на галерията до Коледа, а филмът ще бъде показан в градовете, свързани с житейския и творчески път на Ганчо Карабаджаков – Ямбол, Пловдив, София.

Ганчо Карабаджаков е роден 1951 г. в Ямбол. След като завършва в художествена гимназия в Казанлък, пътят му продължава в НХА в София, където следва Илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Христо Нейков. След дипломирането си реализира десетки монументални фрески и развива характерния си живописен почерк. Освен творец Ганчо Карабаджаков е и активна обществена фигура. През 2001 г. за кратко е заместник министър на културата. В периода 2008 – 2011 г. е директор на художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново, а от края на същата година е заместник кмет на старопрестолния град.

Ганчо Карабаджаков, 1985 г., снимка: Държавен архив – Ямбол
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жена погледна под леглото в хотела и кръвта ѝ се смрази (ВИДЕО)

Потребителка в TikTok на име Адисън Касел разказва как е открила тайна стая под леглото си в хотелската стая, в която е била отседнала с баба си, предава Блиц. "Бях в хотела и лежах на леглото, когато забелязах процеп в пода. Баба ми и аз решихме да го отворим", разказва […]