Днес е кулминацията на тържествата, посветени на Априлската епопея

NetNews

Кулминацията на тържествата, посветени на 146-ата годишнина Априлската епопея, ще е днес в Клисура, предаде БНР.

От площад „20 април“ ще започне възстановка на героичните събития от 1876 година, на която се очаква да присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Над 100 самодейци и членове на дружеството „Традиция“ ще пресъздадат ключови моменти от битката при Зли дол между въстаниците и турския башибозук, превземането и опожаряването на градчето.

По случай историческата годишнина премиерът Кирил Петков ще бъде в Копривщица. Там той положи цветя на гроба на Тодор Каблешков и ще наблюдава спектакъла „Първа пушка“, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

Център на тържествата, посветени на годишнината, ще е Панагюрище, където хора от цялата страна ще се поклонят пред саможертвата на героите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски към руските войници: Вашите генерали не ви казват, че ще умрете в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски премина на руски в еженощното си видеообръщение, за да призове руските войници да откажат да се бият в Украйна и каза ,че дори техните генерали очакват десетки хиляди от тях да умрат, предаде AP. Зеленски каза, че Русия набира нови войници „със слаба мотивация и малко […]