‘Докато Северна Македония е извън ЕС, тя е в орбитата на Белград и Москва’

NetNews

Няма основания да се променя дългосрочната политика на България. България има собствен интерес Северна Македония да не остава дълго извън ЕС, което означава в орбитата на Белград и Москва.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента по повод циркулиращите твърдения, че премиерът Кирил Петков е обещал бърз прием на Северна Македония в ЕС пред западните ни партньори. Христо Иванов не вижда основания ДБ да преосмисли позицията си, която подкрепя общия консенсус, заложен в рамковата позиция на НС и потвърдена на КСНС. 

Миналата седмица по време на закрито заседание външният министър Теодора Генчовска заяви, че МВнР и външнополитическият екип на премиера Кирил Петков имат сериозни различия по темата Северна Македония, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва. Генчовска твърди, че правителството има амбиции да започне обсъждания за влизането на Северна Македония в ЕС до края на френското председателство на Съвета на ЕС.

„Смятаме, че трябва да се продължи да се работи активно, да има диалог диалогът и разбира се, двете страни да внимаваме много. Има много исторически наслагвания и лесно стават къси съединения от всякакво естество“, заяви днес съпредседателят на ДБ. 

Според него има много хора, които са заинтересовани отношенията между България и Северна Македония да не се развиват и затова политиците трябва много да внимават и да си пестят думите.

„Лесно се разпалват негативни емоции, много трудно се овладяват. Ние трябва преди всичко да се грижим за националния интерес на България, а не просто електорално да се надяваме да се греем на огъня на разпалените емоции“, заяви Христо Иванов. 

ИТН: Предупреждаваме сега за Северна Македония, за да не стане страшно после

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов заяви, че ИТН остават твърди в позицията си и ще продължат да „защитават българския интерес безапелационно“. „До момента не видяхме нито един сигнал от Северна Македония по посока бъдещи преговори, тоест не виждаме тяхна позиция. Те не изпращат сигнали, напротив – мисля, че умишлено внасят още по-голям смут в тези разговори“, каза той. 

„Който си мисли, че ще продава българския интерес, се е объркал. Никой няма право отвън да ми казва как да действаме и как да залагаме нашата страна.  За пореден път призовавам тези, които си мислят, че могат да продават България, да спрат. Това ще е взрив в самото българско общество, камо ли в коалицията“, предупреди Балабанов. 

Премиерът и неговият външен екип е много важно да ревизират позицията си, защото иначе огромен проблем се задава. Предупреждаваме сега, за да не стане страшно после, каза още той.

Възраждане: Правителството седи и наблюдава истерична антибългарска политика спрямо България

Народният представител от „Възраждане“ Ангел Георгиев е на мнение, че в момента се наблюдава истерична антибългарска политика на най-висше ниво в Северна Македония, а политическият елит на България не прави нищо по въпроса. 

Той обобщи множеството събития, които сочат към това – срещата на македонския президент Стево Пендаровски със забранената сепаратистка организация ОМО Илинден, думите на лидера на македонските демократи Павле Траянов, че България е геноцидна държава, както и твърденията на Пендаровски, че Иван Михайлов е бил нацист и хитлерист. 

„Не са последвали извинения. Бяхме свидетели на, меко казано, съмнително преброяване на българите в Северна Македония. Кога Кирил Петков, Генчовска и МВнР ще изпратят официална дипломатическа нота към РСМ при положение, че границата е премината неколкократно? Какво трябва да стане – там да почнат да убиват българите по улицата?“, попита Георгиев. 

„Петков си е позволявал да води друга линия на политика с цел Северна Македония да влезе възможно най-скоро в ЕС – нещо равносилно на национално предателство. Ние от „Възраждане“ сме категорично против. Ако това се случи, ще организираме моментални протести, които да свалят това правителство от власт, защото подобна гавра с нашата история е тотално недопустима„, заяви Ангел Георгиев. 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шефът на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна у нас

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна на официално посещение в България по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов , съобщиха от военното министерство.  В рамките на визитата председателят на най-висшия военен орган на Алианса ще се срещне с министъра на отбраната Драгомир Заков и с […]