Доставиха уловителя на стопилката в турската атомна централа

NetNews

На площадката на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция пристигна един от основните елементи на допълнителната (пасивна) система за безопасност на трети енергоблок – устройството за локализиране на стопилката.

Оборудването e с форма на стоманен конус с тегло 144 тона и бе монтирано в проектно положение в шахтата на реактора. Уловителите на стопилка са част от всички съвременни енергоблокове с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+. В случай на авария те надеждно задържат фрагменти от стопилката на активната зона и не им позволяват да излязат извън херметичния корпус на сградата на реактора. Така се гарантира безопасност за околната среда и хората при всеки сценарий на работа на атомната централа.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ПП не знаели за рускиte дипломати. ИТН: Решението е еднолично на Петков

Решението за изгонването на 70 руски дипломати е правилно, коментира Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“: „Доверявам се, че това е правилното решение. Не знаех за това решение преди то да бъде обявено по медиите. Правителството в оставка има всички правомощия на редовно правителство. Освен това, когато има данни от службите […]