Достъпните жилища са на границата на изчезване

NetNews

През първата година на пандемията във Виетнам не е обявен нито един нов жилищен проект. През миналата година 69% от предлаганите жилища са били клас "А". Аналогична е ситуацията и през първото тримесечие на текущата година. По данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle, жилища с цена под 1500 USD/кв.м се определят като клас "С". В рамките на 1500-2500 USD/кв.м. са клас "В", а над 2500 USD/кв.м се водят клас "А".

За периода 2013-2020 гг. цената на квадратен метър жилищна площ при клас "С" се е увеличила двойно – от 690 USD/кв.м до 1390 USD/кв.м. поскъпването продължава като за първите три месеца на текущата година ръстът е между 5% и 10%. Учудващо е, че поради бума на пазара на жилища във Виетнам се увеличава и броят на посредниците, които вече са близо 3000 души.

По данни на Асоциацията на недвижими имоти в Хошимин (HoREA), 70% от оферираните жилища през изминалата година са в луксозния сегмент и едва 163 единици са били в ценово достъпния сегмент, което е равно на 1% от общия брой новопостроени апартаменти. В Хошимин е почти невъзможно да се намери жилище с цена под 1520 USD/кв.м. Дори в съседни провинции, като Бин Дуонг и Донг Най, цените са скочили до 1430-1950 USD/кв.м. Председателят на HoREA Ле Хоанг Чау пояснява, че проекти, които първоначално са били на цени между 1300-1430 USD/кв.м, днес вече се търгуват срещу 2170-2400 USD/кв.м. Това значително намалява кръга купувачи, които се нуждаят от първи дом.

В Ханой повечето нови проекти през 2020 г. бха продадени на цени над 1300 USD/кв.м, а в околността средните цени се движеха между 740 и 950 USD/кв.м.

По данни на Виетнамската асоциация на посредниците (VAR) през миналата година са пуснати в експлоатация 20 завършени жилищни проекта. Слабото предлагане поддържаше цените високи. Сложните процедури, свързани с придобиването на земя за жилищно строителство, ограничават предлагането на жилища и принуждават строителите да повишават цените. В същото време търсенето остава високо, особено от страна на спекулантите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рулетката за правителство се завъртя

На 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание. ГЕРБ – СДС посочи за премиер Даниел Митов. Той ще има една седмица да предложи правителство. […]