Доц. Гломб: Колективният COVID имунитет ще е за кратко

NetNews

„Оптимизмът при Омикрон е безпочвен. Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок процент преболедували като Южна Африка или висок процент ваксинирани – като Великобритания. България и по двата показателя е с нисък процент“, заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева – Гломб в студиото на „България сутрин“.

Световната здравна организация заяви, че има все повече данни, потвърждаващи по-лекото протичане на Омикрон. При него се засягат повече горните дихателни пътища.

Още по темата

6 яну 2022 06:11

252

5 яну 2022 19:30

205

Вирусологът подчерта, че по последни данни 3 месеца след завършен имунизационен курс ефективността срещу Омикрон е 50%. След бустерна доза тя се качва до 88%.

„Самото ваксиниране е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Засега е оптимистично, че третата бустерна доза създава добър и дълготраен имунитет, но данните са само на няколко месеца. Израел прилага вече четвърта доза. Там залагат на ценността на човешкия живот, защитавайки най-застрашените – хората над 65 г. възраст“, добави доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя не е оптимист за постигането на колективен имунитет.

„И да се постигне колективен имунитет, ще е е за кратко, защото ще има нови поколения за този вирус. По-добре е защитата да се постига с ваксиниране. Имунизацията ще стане като с поставянето на грипната ваксина – срещу нея никой не протестира. Всяка следваща ваксинация разширява спектъра на имунитета. Най-вероятно ще се окаже, че ваксината срещу Ковид-19 ще трябва да е тридозова“, уточни вирусологът.

За разлика от предишните варианти, Омикрон заразява много деца. Това показват данните от редица държави, където вариантът е доминиращ.

„Това е най-наивното население за този вирус – без ваксина и изграден имунитет. А и през есенно-зимния период заболеваемостта сред децата се увеличава. Центърът за контрол на заболяванията в Атланта препоръча бустер при децата над 12 г. Вероятно ще се наложи като практика. Никога не съм била привърженик на задължителното ваксиниране, а на убеждаването“, каза доц. Любомира Николаева – Гломб.

Тя не е оптимист, че Омикрон ще сложи началото на края на пандемията. Подчерта и нарастването на хоспитализираните с Ковид-19 у нас. А 800-те постъпили в лечебни заведения през последното денонощие са се заразили по празниците. Тя препоръчва преболедувалите също да се ваксинират.

„При тях е добре, ако са здрави и са минали повече от 3 месеца от оздравяването, да направят своята ваксинация. Преболедувалите, които са ваксинирани след това, имат най-силен имунитет. Дори и да се разболеят – при тях вирусът протича леко“, каза още вирусологът.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Избори", "суверен", "преценям"... Коя ще е думата на 2021 г.?

За първи път се провежда открито допитване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г. Предложения за кампанията „Думи на годината“ се приемат до 123 януари във Facebook страницата на платформата за грамотност „Как се пише?“.  „Изборите бяха доминиращи за обществения живот през изминалата година. Не […]