Доц. Иво Инджов: Очаквам компромис в управлението, който да не позволи връщането на ГЕРБ

NetNews

„Картината не изглежда розова, но същевременно не е и безнадеждна“.

Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател и специалист по политически комуникации, по повод напрежението, проявило се тази седмица в управленската конфигурация.

По думите му, доскоро от ПП са действали с по-корпоративен подход, опитваше се да прокарва мостове. Сред слабостите са социалните буфери за противодействие на икономическата криза и ръста на инфлацията. Доказателство за поемане на политическа отговорност от водещата партия в коалиционното правителство са позицията по отношение рекета от „Газпром“, както и становището за Украйна и нуждата от помощ, включително и военна. Неслучайно България влезе в световния информационен поток.

„Ако така продължат, от ПП ще консолидират избирателите от либерално-демократичния спектър, които искат да видят България с по-голяма тежест в ЕС и като част от Запада с неговите ценности. Но могат да настроят срещу себе си путинофилския и консервативния вот. Все пак по-ясният им политически профил ще им бъде от полза при следващи избори“, допълни Инджов. Според него със заявлението си Корнелия Нинова си оставя вратичка – БСП ще напусне правителството, ако то вземе решение за военна помощ за Украйна, но ако решението се вземе от парламента – няма да напусне управлението. Политологът посочи, че от ПП може да ускорят падането на правителството с прибързани действия по отношение ветото спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС.

Инджов очаква компромис в управлението, който да не позволи връщането на ГЕРБ на власт при едни нови, предсрочни избори.

„Колкото до политическата формация на Стефан Янев, нямам високи очаквания към едно „Възраждане“ light, още повече, че не сме чули да са се заявили някакви сериозни, влиятелни фигури“, каза още Иво Инджов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Скачат цените на клиничните пътеки

Цените на клиничните пътеки се вдигат от 1 май, предава БГНЕС. Заложено е средно увеличение от 25%. За първи път по-високите цени са обвързани със заплатите в болниците. Надзорният съвет на здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно […]