Доц. Кунчев за третата вълна: Не плашим никого, но има опасна тенденция

NetNews

„Намирам за справедливо искането на някои българи да има промени в разпоредбата за задължителна карантина за българите, влезли с страната в обстановката на пандемия. Сигурен съм, че ще намерим най-точната формула със Здравното министерство“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„ПСР тест и антигенен бяха приравнени, но на границата се признава само първият. Това е въпрос на тълкование. ПСР тестът е златният стандарт. Ако искаме да сме сигурни, че не сме пропуснали някой заболял, то това е решението.

За целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове. Повечето са като нас и засега това ще остане в сила“, допълни здравният експерт.

Трета К-19 вълна

„Причината за третата коронавълна е трудно да се каже каква е. Често големите епидемии протичат точно по такъв начин. Такова нещо имаше и при птичия и свинския грип. Има дву- и три-вълното протичане.

Важен показател е колко са преболедувалите, колко са имунизираните, какви са и как се спазват мерките.

Целта не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията е към покачване на броя на заразените“, поясни доц. Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

Разхлабване на мерките

„Разхлабихме много внимателно мерките. С моловете имаше известна несправедливост – имаше много други големи вериги, които работят. Имайте предвид, че ние се опитваме да се предпазим от „социалния“ характер на мола, а не търговския – да не се събират много хора на едно място, което често се случва там

Тръгването на учениците или отварянето на мола не са сред причините са очакваната нова вълна“, каза главният държавен здравен инспектор.

Натиск върху НОЩ

„Никой не се бърка на решенията ни и това, което предлагаме в НОЩ. Все пак е нормално да чуваме какво се случва в икономиката ни. Няма натиск – има обмен на мнение, понякога и на висок тон, но това е нормално.

Защо мислите, че при един биологичен процес трябва да има някой лично отговорен, който го е предизвикал.

Хора ме срещат на улицата и ме обвиняват, че „аз нося и предизвиквам“ епидемията. При нас е важно да го ограничим – няма как да спрем коронавируса с каквито и да било мерки, но може да бъде държан под контрол, за да не разруши здравната система и да не останат хората без възможност за помощ“, каза доц. Кунчев.

Парламентарните избори

„Когато ни извикаха на консултациите за предстоящите парламентарни избори ние казахме, че няма как да се даде точна прогноза за времето на вота. Определянето на датата на изборите си беше решение на президента Румен Радев и той го взе.

Дали ще има много или малко болни, то избори категорично ще има. Просто ще се проведат по доста по-сложен сценарии.

Но все пак 4 април е далеч. Нека мине февруари, защото виждате, че почна ръста на новозаразените на ден“, предупреди здравният експерт.

К-19 ваксини

„Ваксинирането върви по плана „точно колкото ваксини влязат в България – толкова се ваксинират“. В понеделник ще решим как да действаме с ваксините на „АстраЗенека“, каза доц. Кунчев.

Конспиративни К-19 теории

„Засега държим нещата под контрол у нас, но има естествен начин на развиване на вирусите. Там ни е ролята, но тя е много ограничена.

В момента основата причина за тази трета К-19 вълна не са мерките и тяхното разпускане, а новите варианти на вируса“, поясни заяви главният държавен здравен инспектор.

За да се избегне заразяването с някоя от мутациите на К-19 той препоръча: „Ако досега дистанцията досега бе метър и половина, то сега трябва да стане 2,5. Ако досега сте носили обикновена маска, но сега трябва да носите специализирана“.

„Хубавото е, че ваксините пазят – дори и да не е на 100%, то поне предпазват от по-тежко протичане на заболяването и фатален край“, допълни ексепртът.

Зимни курорти и сигурност

„Ако видим взривоподобно увеличаване от заболели на някои места, то мерките отново ще бъдат затегнати. На този етап няма такова нещо.

Контролът в тези курорти е непрекъснат, а и от там казаха, че имат много отменени резервации“, увери доц. Кунчев.

Фалшиво отрицателни К-19 тестове

„Не е стигала информация до мен за фалшиво отрицателни антигенни тестове, но не е изключено. Има партиди, които показват фалшиво отрицателен резултат. Тестовете не са с еднакво качество – това е ясно на всички. Именно заради това ние държим на ПЦР тестовете“, категоричен бе заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подробности след клането заради порно клип

Опитът за убийство в пловдивското село Рогош, при който 57-годишният Филип Янков прободе 4 пъти с нож 32-годишния Тодор Ванев на 15 май м. г., е заради изневяра, при която сексуалният акт е заснет и кадрите са качени в интернет, пише "Пловдив Прес". Ванев имал интимни отношения със снахата на […]