Дрон засне изригването на вулкана и прелетя над него (ВИДЕО)

NetNews

Миналата седмица в петък Исландският метеорологичен офис (ИМО) обяви началото на изригването на вулкана Фаградалсфял, разположен на около 40 км югозападно от столицата на страната Рейкявик. Изригването бе предшествано от хиляди малки земетресения. В района е въведена зона за забрана на полети, но до събота вечерта изригването спря. Според учените последното изригване на Фаградалсфял се е случило преди повече от 800 години.

Повече от 40 000 земетресения са се случили в района през последните четири седмици, огромен скок от 1000 на 3000 земетресения, регистрирани ежегодно от 2014 г. насам. След краткосрочно изригване близо до исландската столица не е имало катастрофални последици, но е дало възможност на жителите да наблюдават спираща дъха гледка на нажежена лава, разпространяваща се по повърхността.

Сред наблюдателите на Фаградалсфял беше собственикът на безпилотното превозно средство Бьорн Щайнбек, който успя да използва дрона си, за да улови процеса директно в епицентъра на изригването. Безпилотният летателен апарат извърши „героичен“ полет директно над кратера на вулкана по време на изхвърлянето на лава. Видеоклип на полета над магмата записва парчета от нажежаема материя, летящи в непосредствена близост до него и способни да унищожат крехкия безпилотен самолет за миг.

Изригването на вулкана е класифицирано като незначително. Така че дължината на пукнатината, от която е изригнала лавата, не надвишава 500-700 метра, а общата площ на разлива на магмата не надвишава един квадратен км. По време на изригването не се наблюдава падане на вулканична пепел и населението на исландската столица прекарва уикенда, наблюдавайки развитието на изригването директно.

Единствено IMO предупреди жителите на подветрената страна на вулкана за необходимостта от затваряне на прозорците, за да се предпази от потенциалното отделяне на опасни за здравето газове. Вижте.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гарет Бейл разкри единствената си мечта!

Звездата на Тотнъм Гарет Бейл е пределно амбициран да изведе родината си до световното първенство в Катар през 2022 година. Уелс вече участва на Евро 2016, а страната също така ще вземе участие и в предстоящото европейско първенство през това лято. Световните финали обаче остават голямата мечта на 31-годишния състезател, […]