Душана Здравкова: Българската прокуратура не разбира мисията на Европейската

NetNews

"Българската прокуратура не разбира мисията, целите и задачите на Европейската прокуратура". Това мнение изрази пред БНР Душана Здравкова, бивш съдия, подала оставката си от системата в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 година. Тя коментира в предаването "Неделя 150" писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори.

По думите на Здравкова това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента:

"Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори".

Тя беше категорична, че голямото разминаване е в структурата на нашата прокуратура, във вижданията и действията на главния прокурор и неговите подчинени, както и в това, което очаква от нас Европейската прокуратура.

"Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт".

Според Здравкова това ще е само първият "шамар", защото предстоят още, свързани с корупция и измамите с евросредства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Не е взето окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна

"Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички". Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм: "Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той". […]