Душана Здравкова: Кьовеши дойде на крака, за да каже, че не сме си написали домашното

NetNews

"Посещението на Лаура Кьовеши е знак, че проблемите в България са много сериозни", каза пред БНР бившата съдийка Душана Здравкова. Според нея е крайно време институциите в страната да научат езика на Брюксел:

"Знак беше, че се постави сериозно въпросът за непопълнената квота от делегирани прокурори и Кьовеши дойде на крака, за да каже, че България не си е написала домашното. … Тя каза на Прокурорската квота във ВСС, че трябва да се попълни квотата от български делегирани прокурори с хора, които отговарят на европейските стандарти, а не на стандартите на Иван Гешев".

Според Здравкова европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е казала още, че в България има да се върши много работа:

"Това им казва – попълнете тази квота и започнете да вършите сериозно работа".

Бившата съдийка коментира, че и САЩ, чрез санкциите по закона "Магнитски", и Кьовеши, и голяма част от гражданите в България са на едно мнение, че прокуратурата досега не е свършила своята работа.

Душана Здравкова подчерта, че Лаура Кьовеши е дала да се разбере, че работата трябва да бъде свършена тук – в България:

"Затова е толкова важно да има професионалисти прокурори, отговарящи на стандартите, с мислене на европейски прокурори, които да свършат работата. Няма кой друг да свърши и делата, свързани със закона "Магнитски", и с всички залежали дела, непипнати с години, докато Иван Гешев ходи да пие кафе и да се среща в незнайни градчета по незнайни поводи. Един главен прокурор трябва да е стратег, не трябва да е оперативен работник с полицейско мислене. Трябва да има визия как да се развива прокуратурата, аз досега не съм видяла такова нещо".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ДНСК: Заведенията на пясъка в "Смокиня" остават, готовите бетонни елементи не са строеж

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас е издала заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. Служители са извършили проверка, вследствие на която е съставен констативен акт за установени нарушения. В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма е включен „Преместваем обект № 32 – […]