Държавни компании в Русия вдигат заплатите на фона на инфлацията

NetNews

Руски компании, в който държавата е мажоритарен собственик, сред които „Газпром“ и „Сбербанк“, увеличават заплатите на служителите си от юли, съобщи Ройтерс.

Повишаването на трудовите възнаграждения идва на фона на двуцифрената инфлация в Русия и поради необходимостта да бъдат задържани на работа най-талантливите кадри, някои от които вече напуснаха страната, отбелязва агенцията, съобщи БТА.

Инфлацията в Русия достигна 16,2 процента на годишна база, по данни от 24 юни. Тя нараства на фона на западните санкции, след като Москва предприе военна агресия в Украйна на 24 февруари. Близо месец след началото ѝ Руската асоциация за електронни комуникации (RAEC) обяви, че между 50 000 и 70 000 компютърни специалисти са напуснали страната.

„Сбербанк“ обяви, че от 1 юли вдига заплатите на персонала си с 8,5 процента. Ройтерс цитира запознат източник, според когото руската банка ще предложи на някои от служителите си да им увеличи трудовите възнаграждения с до 20 процента, в опит да спре масовото напускане на специалисти от компютърния си отдел. От „Сбербанк“ не са коментирали тази информация.

„Газпром“ ще повиши заплатите с 10 процента, съобщи руската агенция Интерфакс, която се позовава на източници от индустриалния сектор, отбелязва Ройтерс.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Кобрата“ направи поредна крачка към политическата си кариера

Кубрат Пулев направи поредна голяма крачка по пътя си към политиката, след като днес от „Столицата“ обявиха, че той е защитил дипломната си работа по „Политика и бизнес“ в УНСС и вече е магистър по специалността. От катедрата му са категорични, че е демонстрирал сериозно старание и дисциплина, за да […]