Държавни лидери от целия свят отдадоха почит на кралица Елизабет Втора

NetNews

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се присъедини към световните лидери, които отдадоха почит на британската кралица Елизабет Втора, която почина вчера, предаде Ройтерс,цитиана от БТА.

„Кралицата беше жена, която оформи този век. Тя беше свидетел, но и автор на съвременната история“, каза Щайнмайер.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че поднася своите съболезнования на кралското семейство, правителството и народа на Великобритания и Общността на нациите. Елизабет Втора „беше фигура от глобално значение, свидетел и автор на британската и европейската история“, добави той.

Чешкият министър-председател Петър Фиала каза, че е „дълбоко натъжен от смъртта на Нейно Величество“.

„Десетилетия кралицата олицетворяваше всичко, което правеше Великобритания наистина велика, и тя ще липсва на Полша и целия свят“, заяви полският президент Анджей Дуда.

Вицепрезидентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум каза, че „се присъединява към целия свят в скръбта от кончината на Нейно Величество, (която е била) пример по целия свят за качествата на своята страна и народ“.

Джасинда Ардърн, премиерката на Нова Зеландия, заяви, че говори от името на целия народ на страната като изказва искрени съболезнования. „Спомням си при първата ни среща с кралицата нейните задълбочени знания за Нова Зеландия, за триумфите и предизвикателствата пред нас“, каза тя.

Пакистанският министър-председател Шахбаз Шариф заяви, че е „дълбоко натъжен от смъртта на кралицата“.

Нана Акуфо-Адо, президентът на Гана, припомни, че „ганайският народ има много дълбоки спомени от двете визити на кралицата в страната и тя ще бъде запомнена с елегантността и удоволствието, с които изпълняваше своите задължения“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лиз Тръс: Кралица Елизабет II беше камъкът, върху който е изградена съвременна Великобритания

Новината за кончината на Нейно Величество кралица Елизабет Втора е огромен шок за нацията и за света. Това заяви новият британски премиер Лиз Тръс в изявлението си от „Даунинг стрийт” 10 по повод кончината на монарха, цитирана от NOVA. „Всички ние сме опустошени. Кралица Елизабет II беше камъкът, върху който […]